România are în continuare cel mai mare decalaj la încasarea TVA din UE

Conform rapoartelor Comisiei Europene, începând din 2015, România a ocupat primul loc, în fiecare an, între statele membre, având cel mai mare decalaj de TVA

România se menține pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene la neîncasarea TVA, cu un deficit estimat la 36,7% la nivelul anului 2021, în scădere ușoară de la 37,3% în 2020, conform datelor publicate de Comisia Europeană.

Mai grav, România își adâncește pierderile din TVA în termeni nominali la 9 miliarde euro în 2021 față de 7,9 miliarde euro în 2020, anul precedent din raport.

Dacă raportăm această sumă la deficitul bugetar al țării din același an, de 80 mld lei, observăm că jumătate din acesta ar fi putut fi teoretic acoperit dacă TVA ar fi fost colectată la nivelul la care reușesc Olanda sau Finlanda

Daniel Anghel, Partener și Liderul serviciilor fiscale și juridice, PwC România

Conform rapoartelor Comisiei Europene, începând din 2015, România a ocupat primul loc, în fiecare an, între statele membre, având cel mai mare decalaj de TVA.

Guvernul a redus semnificativ povara TVA prin reducerea cotei standard cu 4% în ianuarie 2016 și cu încă 1% în 2017, dar această scădere nu a avut un impact vizibil asupra evoluției decalajului de conformare.

Cele mai mici deficite de TVA le înregistrează Olanda (0,2%), Finlanda (0,4%), Spania (0,8%), iar pe cele mai mari România (36,7%), Malta (25,7%), Grecia (17,8%) și Lituania (14,5%).

Deficitul de încasare a TVA (VAT Gap) înregistrat în statele membre UE este un indicator calculat de CE ca diferența dintre veniturile din TVA preconizate a fi încasate și cele efectiv încasate la bugetele statelor.

CITEȘTE ȘI: EY VAT check, o aplicație necesară în sistemul split TVA

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Welcome Wendy’s! Primul restaurant al americanilor din România se deschide în 2025

Wendy's a semnat acorduri de franciză cu companii din România și Irlanda, cu obiectivul de a dezvolta sute de...

Tranzacții imobiliare de peste 400 milioane euro în prima jumătate a anului

Primul semestru din 2024 s-a încheiat cu tranzacții imobiliare de 419 milioane de euro în România, de peste două...