România are cei mai mulți proprietari de locuințe din Europa

România este pe primul loc în UE când vine vorba despre numărul de proprietari de locuințe. 96% dețin imobilele în care locuiesc, arată o statistică Eurostat. Românii preferă să fie proprietari, doar 4% din populație (față de 30% media UE) stă cu chirie (în fiecare stat membru UE sunt mai mulți proprietari de locuințe decât chiriași, pe ultimul loc clasându-se Suedia cu 65% proprietari).

Peste 30% dintre tinerii români, cu vârste cuprinse între 18 și 25 ani, iau în calcul un credit pentru achiziția unei locuințe iar aceasta în timp ce 13% dintre ei au contractat deja un astfel de credit pe termene de până la 30 ani.

Mai mult, 7 din 10 consideră că au o situație financiară mai bună decât părinții lor.

De la 1 ianuarie 2019, prin regulamentul BNR se limitează gradul de îndatorare la 40% sau 45% dacă se achiziționează primul imobil, însă nu se mai consideră cheltuieli de subzistență pt calculul eligibilității și implicit sumei maxime pe care o poate obține o familie de la bancă pentru achiziționarea unui imobil sau contractarea unui credit de nevoi personale.

Simularea unui credit imobiliar

Kiwi Finance a simulat o situație des întâlnită pentru a afla ce credit, pe o durată de 360 luni (30 ani), poate obține anul acesta o familie cu doi copii care are un venit lunar cumulat de 5.000 lei, comparativ cu anul trecut:

În august 2018 – creditul maxim obținut era de 300.000 lei, cu o rată lunară de 1.836 de lei.

În august 2019 – creditul care se poate obține rapid este de:

  • 370.000 lei pentru primul imobil (cu un grad de îndatorare maxim admis de 45%), respectiv o rată lunară de 2.208 lei
  • 340.000 lei pentru al doilea imobil (cu grad de îndatorare maxim admis de 40%), respectiv o rată lunară de 1.975 lei

La finalul anului trecut s-a eliminat legislativ și interdicția de a cumpăra mai multe proprietăți cu TVA de 5%. Eliminarea acestei restricții de la 1 ianuarie 2019 a dus la revigorarea vânzărilor de garsoniere și apartamente care au sub 120mp și a căror valoare totală (locuință + teren) nu depășește 450.000 lei.

Tot pentru un impact pozitiv în domeniul imobiliar a fost eliminată din Codul Fiscal limitarea suprafeței de teren pe care este construită locuința (până la 31.12.2018 fiind de maximum 250mp), astfel încât acum suprafața de teren pe care este construită locuința poate fi oricât de mare.

Activitate intensă pe piața imobiliară

Piaţa imobiliară românească a înregistrat în primele 6 luni o activitate mai dinamică decât media țărilor din Europa Centrală și de Est (ECE). Sunt numeroase tranzacții în diverse stadii de negociere pe piața de investiții, ceea ce e posibil să ducă la cel mai mare volum de după 2014, depășind 1.2 miliarde euro.

Începând cu 1 aprilie 2019 toate contractele de credit, indiferent de tipul dobânzii sau de produsul de creditare, au ca dobândă de referință IRCC (Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor, astăzi = 2,63) și nu ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate, astăzi = 3,04).

MONEY BUZZ ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

O bună parte din români folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal

Un procent de 40% dintre românii din mediul urban folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal, iar 28% la...

Dimitrie Pompeiu, zona de birouri cea mai căutată în primul trimestru din 2024

După primele 3 luni ale anului curent sectorul de birouri din București înregistrează o creștere în cea ce privește...