România este al zecelea producător de deșeuri de hârtie și carton din Europa și se află pe locul 29 din 30 de națiuni europene în ceea ce privește reciclarea.
În 2020, 63% din hârtie și carton au fost reciclate în România, față de o medie europeană de 82%. Compania DS Smith preconizează că acest procent ar putea scădea la 43% până în 2030.
De altfel, ratele de reciclare a hârtiei și a cartonului au fost în scădere în ultimii cinci ani, atingând o medie de 81% în Europa în 2022. Se estimează că țările UE vor genera 39 de milioane de tone de ambalaje din hârtie și carton în fiecare an până în 2030.
Tinerii europeni reciclează foarte puțin
Mai puțin de doi din trei (62%) europeni cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (62%) reciclează aproape toată hârtia și cartonul, în comparație cu aproape 9 din 10 (88%) europeni de peste 65 de ani.
Mai puțin de două treimi (62%) din membri generației Z cred că ceea ce pun în coșul lor de gunoi este reciclat corect de către autorități, în comparație cu peste șapte din zece (72%) dintre persoanele de peste 65 de ani.
CITEȘTE ȘI: Starbucks a lansat un capac care va înlocui 1 miliard de paie anual
În România, peste 90% dintre respondenți spun că doresc să recicleze mai mult ambalajele de hârtie și carton din gospodărie, dar doar 70% consideră că dispun de mijloacele necesare pentru a recicla cât mai mult.
În același timp, peste 78% spun că s-au făcut progrese semnificative, iar acum este mai ușor să reciclezi hârtia și cartonul decât era în urmă cu cinci ani.
Puțin peste 52% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani reciclează cea mai mare parte a hârtiei și cartonului pe care îl folosesc, în timp ce 70,3% dintre respondenții cu vârste de peste 65 de ani susțin că fac același lucru.