România ajunge în liga mare a investițiilor imobiliare din regiune

Investițiile în piața imobiliară din România au crescut în 2020, iar piața a închis anul cu o valoare totală a tranzacțiilor de aproape 900 milioane euro.

Valoarea reprezintă aproximativ 8,5% din volumul total de investiții de 10,4 miliarde euro înregistrat de cele mai mari 6 țări din Europa de Est, arată Colliers.

Într-un an serios afectat de pandemie, în care Polonia, Republica Cehă și Ungaria au înregistrat scăderi în volumele de investiții, România, Slovacia și Bulgaria au înregistrat tendințe pozitive.

România aproape și-a dublat ponderea în totalul investițiilor din regiune și a ajuns în liga mare, după Polonia și Republica Cehă, dar înaintea Ungariei, Slovaciei și Bulgariei.

În ansamblu, volumele din 2020 au scăzut cu 24% față de 2019, anul fiind încheiat cu un volum total de investiții de aproximativ 10,4 miliarde de euro.

Polonia rămâne lider

Polonia a rămas lider în regiune pe piața de investiții, cu o pondere de circa 51% din totalul celor mai mari 6 țări din Europa de Est, și o valoare totală a tranzacțiilor de investiții în valoare de 5,2 miliarde de euro.

Urmează Republica Cehă cu o pondere de 26%, pe fondul vânzării unui portofoliu rezidențial semnificativ.

România completează topul cu o cotă de piață de 8,5% și un volum de aproape 900 de milioane de euro (în creștere cu aproximativ 40% față de 2019).

Tranzacția finalizată de NEPI Rockcastle, care implică vânzarea a patru proiecte de birouri către AFI Europe, a reprezentat aproape o treime din piața investițiilor locale în 2020.

Birourile domină topurile tranzacțiilor din Europa Centrală și de Est

Sectorul birourilor a fost dominant în toată regiunea, în 2020, în ceea ce privește tranzacțiile, cu o pondere de 41% din volumul total al investițiilor.

Urmează spațiile industriale și logistice, care cresc în mod semnificativ (32%), și departe de sectoarele de Retail și ospitalitate (12%).

București are cel mai bun randament din regiune pe piața office

București are unul dintre cele mai mari randamente investițional din regiune pentru clădirile de birouri (de 7%), comparativ cu cel mult 4,25% în Praga, 4,65% în Varșovia sau 5,25% în Budapesta.

Chiriile se mențin relativ stabile, la 18 euro pe metru pătrat în clădirile premium din cele mai bune zone (și o medie de aproximativ 14 euro pe metrul pătrat), respectiv între 11 și 14,5 euro pe metru pătrat în alte zone din țară.

- Publicitate -

Peste 1.000 de camere de hotel noi vor fi disponibile în București până în 2027

Până în 2027 Bucureștiul ar putea avea aproximativ 1.000 de camere noi, reprezentând hoteluri pe toate segmentele, de la...

Salariile medii s-au triplat de la aderarea României la Uniunea Europeană

De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar în special în ultimii 8 ani, salariile din România au...