All the European investment, retail, real estate, office and industry news in English language

sâmbătă | 27 februarie | 2021

România ajunge în liga mare a investițiilor imobiliare din regiune

Investițiile în piața imobiliară din România au crescut în 2020, iar piața a închis anul cu o valoare totală a tranzacțiilor de aproape 900 milioane euro.

Valoarea reprezintă aproximativ 8,5% din volumul total de investiții de 10,4 miliarde euro înregistrat de cele mai mari 6 țări din Europa de Est, arată Colliers.

Într-un an serios afectat de pandemie, în care Polonia, Republica Cehă și Ungaria au înregistrat scăderi în volumele de investiții, România, Slovacia și Bulgaria au înregistrat tendințe pozitive.

România aproape și-a dublat ponderea în totalul investițiilor din regiune și a ajuns în liga mare, după Polonia și Republica Cehă, dar înaintea Ungariei, Slovaciei și Bulgariei.

În ansamblu, volumele din 2020 au scăzut cu 24% față de 2019, anul fiind încheiat cu un volum total de investiții de aproximativ 10,4 miliarde de euro.

Polonia rămâne lider

Polonia a rămas lider în regiune pe piața de investiții, cu o pondere de circa 51% din totalul celor mai mari 6 țări din Europa de Est, și o valoare totală a tranzacțiilor de investiții în valoare de 5,2 miliarde de euro.

Urmează Republica Cehă cu o pondere de 26%, pe fondul vânzării unui portofoliu rezidențial semnificativ.

România completează topul cu o cotă de piață de 8,5% și un volum de aproape 900 de milioane de euro (în creștere cu aproximativ 40% față de 2019).

Tranzacția finalizată de NEPI Rockcastle, care implică vânzarea a patru proiecte de birouri către AFI Europe, a reprezentat aproape o treime din piața investițiilor locale în 2020.

Birourile domină topurile tranzacțiilor din Europa Centrală și de Est

Sectorul birourilor a fost dominant în toată regiunea, în 2020, în ceea ce privește tranzacțiile, cu o pondere de 41% din volumul total al investițiilor.

Urmează spațiile industriale și logistice, care cresc în mod semnificativ (32%), și departe de sectoarele de Retail și ospitalitate (12%).

București are cel mai bun randament din regiune pe piața office

București are unul dintre cele mai mari randamente investițional din regiune pentru clădirile de birouri (de 7%), comparativ cu cel mult 4,25% în Praga, 4,65% în Varșovia sau 5,25% în Budapesta.

Chiriile se mențin relativ stabile, la 18 euro pe metru pătrat în clădirile premium din cele mai bune zone (și o medie de aproximativ 14 euro pe metrul pătrat), respectiv între 11 și 14,5 euro pe metru pătrat în alte zone din țară.

- PUBLICITATE -