Românii au cheltuit 6 miliarde de euro pentru a lua masa în oraș anul trecut

România are al treilea cel mai rapid avans din lume în ceea ce privește cheltuielile pentru mesele în oraș, după Turkmenistan și China, dintr-un eșantion de aproape 80 de țări

În 2024, o familie din România a cheltuit, în medie, aproximativ 830 euro pentru a mânca în oraș, ceea ce înseamnă un total de aproape 6,2 miliarde de euro la nivel național, o sumă de peste cinci ori mai mare decât acum un deceniu, conform datelor Colliers.

Creșterea de peste cinci ori a sumelor alocate pentru mesele în oraș depășește cu mult rata inflației și reflectă o schimbare clară în comportamentul de consum al românilor. Această evoluție este susținută de majorarea veniturilor, creșterea salariilor, care aproape a dublat puterea de cumpărare în termeni reali în ultimul deceniu, dar și de o schimbare de generații.

Tinerii sunt mai deschiși să experimenteze, să exploreze gusturi noi și să transforme masa în oraș într-o formă de socializare, de răsfăț sau de descoperire. Mâncatul în oraș nu mai este un lux ocazional, ci devine tot mai mult parte din stilul de viață urban.

Ce procent din venituri alocă românii pentru a mânca în oraș?

Românii alocă în medie doar 3,3% din venitul disponibil pentru mesele în oraș, potrivit experților Colliers. Prin comparație, în țările din sudul Europei, precum Spania, Grecia sau Portugalia, acest procent depășește 10%. Deși România este departe de acest nivel, ritmul de creștere al acestor cheltuieli ia avânt.

CITEȘTE ȘI | Surpriză de la Lidl – un restaurant de tip pop up

- publicitate -

articole noi