Riscuri si complicatii asociate implantului dentar

Implanturile dentare au castigat o mare popularitate in ultimii ani in inlocuirea dintilor lipsa. Fara indoiala, ele reprezinta cel mai modern mod din punct de vedere tehnologic si cea mai buna optiune de restaurare a danturii, dar nu reprezinta o solutie universala si exista riscuri de care este important ca pacientii sa fie bine constienti.

Respingerea implantului dentar

Respingerea implantului este posibila si nimeni nu poate garanta ca acest lucru nu se va intampla. Motivele pot fi diverse – infectii locale, starea generala de sanatate, operatia in sine, leziunea nervilor sau ca urmare a ingrijirii postoperatorii.

Afectarea sau implicarea nervilor

Una dintre cele mai neplacute situatii este afectarea sau deteriorarea unui nerv ca urmare a unui implant dentar. Acest lucru duce la durere insuportabila pentru pacient si necesita, in general, indepartarea implantului pentru a opri durerea.

Infectia implantului dentar

Infectia este unul dintre principalele motive pentru respingerea implanturilor dentare. Infectia implantului dentar poate aparea atat in ​​timpul interventiei chirurgicale, cat si in timpul restaurarii dintilor cu coroane dentare sau proteze dentare.

Cauza potentiala a infectiei este, de asemenea, igiena dentara deficitara. Infectia provoaca inflamatia osului si a tesuturilor din jurul implantului. Infectia poate duce, de asemenea, la pierderea osoasa.

Pierderea osoasa, care este un proces natural, slabeste implanturile dentare

Odata cu varsta, este normal ca oamenii sa experimenteze pierderea osoasa. Cand fuziunea osoasa este mare, indepartarea sau inlocuirea implantului este inevitabila.

Amplasarea chirurgicala initiala a implantului si plasarea structurii protezei pe el sunt de o mare importanta pentru stabilitatea implantului in timp.

Periimplantita

Pentru succesul terapiei cu implant dentar este important ca tesuturile din jurul surubului sa fie sanatoase, lipsite de inflamatii. Periimplantita consta in inflamarea parodontiului sau al osului alveolar din jurul implantului.

In ce conditii trebuie indepartat implantul dentar?

Poate fi necesara indepartarea implantului dentar din diverse motive, inclusiv:

  • esecul fuziunii dintre implant si osul pe care este pus acesta;
  • infectie;
  • sangerari abundente;
  • fractura implantului;
  • fractura osoasa;
  • densitate osoasa insuficienta;
  • vindecare lenta a oaselor;
  • traume ca rezultat al ocluziei slabe (muscaturii), igienei dentare precare si multe altele.

Coroanele dentare sau podurile fixate pe implanturi nu sunt permanente

Coroanele dentare sau podurile fixate pe implanturi nu sunt permanente si vor trebui probabil inlocuite intr-o zi. Coroanele si podurile dentare, indiferent daca sunt realizate pe un implant dentar sau nu, se uzeaza sau se rup, necesitand inlocuirea acestora.

Experienta a aratat ca secretul longevitatii consta intr-o buna evaluare a starii osului si a proiectarii corecte a dintilor protetici pe implanturi, cu distributia corecta a sarcinii pe implanturi si pe dinti.

In ciuda riscurilor si problemelor enumerate mai sus, trebuie subliniat ca implanturile dentare reprezinta o solutie moderna pentru inlocuirea dintilor lipsa. Insa este foarte important ca plasarea lor sa fie efectuata de un implantolog cu experienta, pentru evitarea complicatiilor.

- Publicitate -

Peste 1.000 de camere de hotel noi vor fi disponibile în București până în 2027

Până în 2027 Bucureștiul ar putea avea aproximativ 1.000 de camere noi, reprezentând hoteluri pe toate segmentele, de la...

Salariile medii s-au triplat de la aderarea României la Uniunea Europeană

De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar în special în ultimii 8 ani, salariile din România au...