Designerii și arhitecții internaționali consideră că una dintre tendințele principale pentru 2021 va fi așa-numitul „noul minimalism”.
O casă simplă, dar caldă și primitoare. Nu vorbim despre minimalismul total alb și linii curate de la începutul anului 2000, ci la un stil nou, care este mai mult legat de nevoia de simplificare.
În aceste vremuri de incertitudine și mari schimbări în obiceiurile noastre, avem nevoie de o casă în care să găsim calm și liniște, unde să ne relaxăm și să uităm de probleme pentru o clipă.
Prin urmare, simțim nevoia să ne eliberăm de tot ce e inutil și să ne simplificăm casa, concentrându-ne pe lucrurile care sunt cu adevărat necesare sau care au un sens sau reprezintă o amintire pentru noi. Dar, în același timp, avem nevoie de un loc care să se simtă confortabil și primitor.
Dar știați cum s-a schimbat acest stil de-a lungul anilor?
Minimalismul este o adevărată filozofie, nu un stil simplu de copiat și reprodus acasă, ci de îmbrățișat în toate aspectele. Minimalismul contemporan nu se referă la absența lucrurilor, ci la alegerea lor cu un sens, care contează pentru noi și care ne pot îmbunătăți starea de bine, din punct de vedere fizic și mental.
Câteva note istorice pentru a contextualiza minimalismul.
- Mișcarea este deseori interpretată ca o reacție împotriva expresionismului abstract și modernismului. Termenul de ”minimalism” a luat naștere din mișcarea Minimal Art din New York din anii 1960, care ne-a oferit lucrarea platonic-geometrică a lui Robert Morris, Sol LeWitt, Frank Stella și alții. De fapt, mulți artiști ”Minimal” au creat sculpturi care au fost inspirate de formele curate ale designului modernist.
- Înainte ca minimalismul să fie numit astfel, Școala Bauhaus din Weimar în anii 1920 se baza pe conceptul de a proiecta cu cea mai mică cantitate de material posibil, din mai multe motive practice: costuri mai mici, flexibilitate mai mare și curățare mai ușoară.
- Faimosul citat less is more -mai puțin este mai mult i se datorează maestrului germano-american Ludwig Mies van der Rohe – deși unii spun că a fost a mentorului său, designerul german Peter Behrens. Luați ca exemplu celebrul său scaun Barcelona cu un design minimalist superb (1929).
- În anii 1990, „stilul minimalist”, așa cum îl cunoaștem, a devenit acum foarte popular, datorită unei întregi generații de arhitecți și designeri minimaliști. Gândiți-vă, de exemplu, la Tadao Ando, Peter Zumthor, Naoto Fukasawa, Jasper Morrison, Maarten van Severen.
Acestea sunt principalele caracteristici ale noului minimalism:
- Materiale naturale / finisaje texturate, lemn brut, culori calde, pământii, inspirate din natură, maro-uri, accente negre, pasteluri (ex: verde, azuriu, nisip), un verde închis, ce amintește de pădure, influențat de estetica scandinavă.
Revista online Home Talks are un nou website, mai structurat și mai prietenos, care sperăm să îți placă și să îți ușureze lectura. Te invităm să descoperi cele mai interesante amenajări și proiecte de design interior, arhitectură, dar și ultimele tendințe din domeniu. Specialiștii industriei te așteaptă cu sfaturi prețioase, pentru a-ți construi frumosul, acasă.