Revenire puternică a pieței hoteliere din București în primul trimestru din 2023

Rata de ocupare a camerelor de hotel din capitală a fost de 62% în primele trei luni ale anului

Rata de ocupare a hotelurilor din București a fost de 62% în primul trimestru, în creștere cu 33% față de perioada similară a anului trecut și se află la doar 5% sub nivelul din 2019, arată datele Cushman & Wakefield.

Raportat la regiune, Bucureștiul a înregistrat a doua cea mai mare rată de ocupare a hotelurilor, imediat în urma Varșoviei, dar peste cele din Budapesta, Bratislava, Praga și Sofia.

Potrivit hotelierilor din capitală, performanța din acest an este determinată de o revenire puternică a cererii pe segmentul turismului individual, precum și de o îmbunătățire pe segmentul turismului de grup și de business.

Potrivit datelor firmei de cercetare STR Global, tariful mediu al hotelurilor din București a fost de 92 de euro în primul trimestru, depășind cu aproape 12% nivelurile din 2019 și fiind cu 35% peste valoarea din 2022.

Creșterea tarifului mediu și a ratei de ocupare a dus la o îmbunătățire cu peste 80% a venitului mediu pe cameră disponibilă din București comparativ cu același interval din 2022.

În consecință, hotelierii din Capitală au încasat în perioada ianuarie-martie, în medie 57 euro/noapte pentru fiecare cameră disponibilă,  cel mai mare nivel dintre capitalele din CEE (Bratislava, Budapesta, Praga, Sofia, Varșovia).

Cum va evolua piața hoteliră din București?

În 2022, România a înregistrat un volum total de tranzacții pe piața hotelieră de circa 75 milioane de euro, din care București a înregistrat circa 44 de milioane de euro.

Din punct de vedere al ofertei, în capitalele din CEE au fost deschise 18 hoteluri cu 2.420 de camere, în timp ce 6 hoteluri cu 1.145 de camere au fost închise pentru a fi repoziționate pe piață.

Pentru 2023 a fost anunțată deschiderea unui număr de 25 de hoteluri noi, cu 3.187 de camere în regiunea noastră, inclusiv mai multe redeschideri, cum ar fi Intercontinental Athenee Palace din București și Almanac X Praga.

În ultimii ani, piața hotelieră din București a înregistrat o creștere medie anuală moderată a ofertei noi, de 1,5% între 2016 și 2021. Totuși, în 2022 nu a fost deschis niciun hotel nou pe piața din București.

Până în 2024 este estimată o rată medie anuală de creștere de 4,9% a numărului de camere, după deschiderile Swisshotel, Corinthia Grand Hotel Boulevard, Novotel Baneasa, Ibis Syles Bucharest Airport.

MONEY BUZZ ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

CITEȘTE ȘI: Camere de hotel de vânzare în noul proiect Nordis Mamaia

- Publicitate -

Ultimele

Piața jucăriilor din România, nivel record de peste 1,7 miliarde lei în 2022

Cifra de afaceri a pieței de jucării din România (producție & comerț) a crescut cu 14% față de 2020...