O analiză REMAX arată că până la finalul anului, preţurile pentru casele şi apartamentele din România din zonele urbane vor creşte cu 8-10%, comparativ cu tarifele din 2016.
O evoluţie asemănătoare este aşteptată şi în ceea ce priveşte chiria apartamentelor din zonele urbane, caz în care, până la finalul acestui an, preţul/mp va creşte cu cca. 7-10% faţă de tariful mediu din 2016, situat la 550 euro/mp.
Programele guvernamentale şi condiţiile facile de creditare atrag cu precădere un număr mare de clienţi aflaţi la prima tranzacţie imobiliară. Astfel, odată cu cererea de pe piaţă a crescut şi valoarea ofertelor. Dacă, în 2015, preţul mediu pentru închirierea unui apartament din zona urbană a fost de cca. 440 euro, un an mai târziu, preţul pe metru pătrat pentru un imobil asemănător a crescut cu puţin peste 5 euro. Pentru perioada următoare, anticipăm un ritm de creştere mai accelerat, în linie cu tendinţele europene, atât în zonele urbane, cât şi în cele periferice şi în oraşele mai mici, a menţionat Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România.
Potrivit analizei RE/MAX, situaţia din România este totuşi asemănătoare cu cea a multor state din Europa, creşterile de 10% pe segmentul apartamentelor din zona urbană fiind remarcate şi în ţări precum Olanda şi Spania, ajungând chiar şi până la 16% în Malta. De asemenea, pieţele imobiliare din Portugalia, Grecia şi Scoţia arată semnale concrete de stabilizare, numărul de tranzacţii fiind aşteptat să crească şi în aceste ţări.
Experţii din cadrul RE/MAX Europa declară că, între 2015-2016, preţurile pentru vânzarea caselor şi a apartamentelor au crescut semnificativ.
Cele mai mari evoluţii pentru preţul/metru pătrat s-au înregistrat în Lituania (+13%), Germania şi Luxemburg. Nici zonele rurale nu sunt excluse din previziunile de creştere, în Austria şi Estonia, de exemplu, fiind anticipate evoluţii de până la 4%. O stagnare a tarifelor de vânzare şi închiriere este anunţată doar în Franţa, Grecia şi Elveţia.