RE/MAX: Diferențe importante de prețuri între diferite zone ale capitalei

Conform unui studiu RE/MAX preţul mediu pentru un apartament în Bucureşti este de aproximativ 1.000 euro/mp, dar preţurile variază dramatic de la o zonă la alta, în funcţie de facilităţi.

Preţul mediu pentru o locuinţă din Capitală se situează în jurul valorii de 1.000 euro/mp, având posibilitatea să ajungă chiar şi la 2.500 euro/mp. Astfel, în zona Aviatorilor, cea mai scumpă din Bucureşti, preţurile medii pe metru pătrat ajung chiar şi la 2.500 euro, aceasta fiind urmată de zona de Nord, unde costurile se situează la 2.200 euro/mp. În Floreasca însă, în funcţie de vechimea imobilului, preţurile pot varia între 900 şi 1.700 euro/mp, în timp ce, pentru o locuinţă în cartiere precum Titan sau Berceni, se achită între 700 şi 850 euro/mp.

„Bineînţeles, preţurile variază dramatic de la o zonă la alta în funcţie de facilităţi precum accesul la mijloacele de transport, apropierea faţă de parcuri sau alte centre de interes. De asemenea, anul construcţiei imobilului, dar şi finisajele apartamentului aduc un impact în valoarea finală a locuinţei”, spune Mădălina Vasile, Broker/Owner RE/MAX Properties.

Referitor la modalitatea de achiziţie a acestora, reprezentanta companiei afirmă faptul că modul accelerat în care se construiesc complexuri imobiliare în zonele periferice ale Capitalei a modificat în mare măsură ponderea tipurilor de achiziţii.

Astfel, în cazul noilor proiecte, tranzacţiile prin credit bancar reprezintă 90% din total. Luând în considerare şi piaţa centrală, ultracentrală şi zona de Nord a Bucureştiului, creşte numărul tranzacţiilor în numerar, dar media întregii pieţe înclină tot în favoarea creditelor bancare, acestea reprezentând 75% din totalul tranzacţiilor.

În ceea ce priveşte cele mai bine vândute tipuri de apartamente, reprezentanta RE/MAX menţionează că locuinţele cu două şi trei camere se menţin în topul solicitărilor bucureştenilor. Potrivit acesteia, motivul este de ordin financiar, întrucât pe segmentul apartamentelor de două camere, preţurile sunt mai accesibile, iar costurile ulterioare pentru întreţinere sunt la fel de uşor de suportat.

„În plus, o astfel de locuinţă reprezintă un start bun atât pentru o familie aflată la început de drum, cât şi pentru un tânăr care îşi doreşte prima sa casă, ori pentru un cuplu la vârsta a treia care se află într-un proces de tranziţie şi de reducere a spaţiului locuibil. Pe de altă parte, la categoria apartamentelor de trei camere se înscriu, de regulă, familiile care au deja cel puţin un copil”, a completat Mădălina Vasile.

Pe segmentul rezidenţial cu preţuri accesibile, clienţii sunt reprezentaţi, de cele mai multe ori, de tineri cu media de vârstă între 25 – 30 ani, aflaţi la prima lor locuinţă. Din considerente financiare, aceştia optează, de regulă, pentru zonele periferice din Bucureşti. Pe de altă parte, însă, clienţii cu media de vârstă de aproximativ 40 de ani se află în căutarea unui „upgrade imobiliar”, sau sunt interesaţi de investiţii pe termen lung.

Vânzarea terenurilor, resuscitată datorită necesarului de locuinţe

În ultimul an şi jumătate, vânzarea terenurilor a cunoscut un trend ascendent, majoritatea solicitărilor fiind pentru terenuri potrivite pentru ridicarea proiectelor imobiliare, de la mici dimensiuni până la complexuri ample, de sute de apartamente.

„Din punct de vedere al volumului, cele mai multe tranzacţii sunt, desigur, pe segmentul rezidenţial. Valoric, însă, investitorii au cel mai important cuvânt de spus, iar aceştia caută oportunităţi de extindere atât în Bucureşti, cât şi în zone adiacente acestuia”, a completat reprezentanta RE/MAX Properties.

În ceea ce priveşte segmentul comercial, cele mai multe tranzacţii sunt reprezentate de spaţiile comerciale ale căror preţuri variază între 300.000 – 500.000 euro, preţurile acestora fiind motivate de localizarea spaţiului şi oferirea unui vad comercial.

- Publicitate -

Prețurile apartamentelor au crescut și în luna aprilie. Au fost realizate 15.000 de tranzacții

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna...

Mai mulți vizitatori și vânzări mai mari pentru chiriașii NEPI Rockcastle

Vânzările chiriașilor centrelor comerciale NEPI Rockcastle, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari primul trimestru din 2024 față...