Bacalaureatul începe cu examenul la Limba și literatură română, ora de începere a acestui examen fiind 9:00, accesul făcându-se pe baza unui act de identitate cu fotografie. Proba la Limba Română durează 3 ore, iar pentru a rezolva subiectele de la bac, elevii trebuie să se folosească de cerneală sau de pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor sau a desenelor, elevii se vor folosi de un creion negru.
Imediat ce au fost repartizați în săli și câte unul în banca, se așteaptă venirea subiectelor de la minister. Elevii trebuie să aibă grijă că orice tentativă de copiat folosind fițuicile sau căștile de copiat este foarte periculoasă, iar dacă sunt prinși, aceștia pot fi chiar excluși din examen.
Subiecte de la BAC sunt concepute de către Ministerul Educației, acesta realizând subiectele tuturor examenelor naționale. În funcție de situație, subiectele pot fi mai complexe sau mai puțin complexe, cum a fost și în acest an, atunci când s-a eliminat o parte din materie pentru că nu s-au putut face ore la școală.
Ce condiții trebuie să îndeplinească un candidat pentru a trece peste examenul de Bacalaureat:
- El trebuie să treacă întâi peste examenele care testează competențele digitale, dar și pe cele lingvistice și să susțină aceste examene sau se le aibă echivalate
- Trebuie să dea toate examenele și să obțină cel puțin nota 5 la aceste examene
- Media obținută la examene trebuie să fie de cel puțin 6 la probele scrise
Lista lucrurilor interzise la BAC:
- Telefoane mobile
- Căști audio sau casti de copiat
- Mijloace electronice de comunicare sau de calcul
- Rucsacuri, ghiozdane, sacoșe dar și alte obiecte precum poșetele
- Notițe, însemnări, ciorne, rezultate și alte foi
- Dicționare, manuale, cărți, culegeri, memoratoare
- Orice alt tip de document care ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor
Toate aceste obiecte trebuie lăsate în sala de depozitare, comisia stabilind un loc în care toate aceste obiecte sunt lăsate. Liceenii care refuză să depoziteze aceste obiecte nu vor fi primiți la examenul de BAC.
Imediat ce intră în sala de exmane, elevii nu trebuie să mai vorbească între ei sau cu exteriorul. Le este interzis să copieze sau să transmită materiale care permit copiatul. De asemenea, acestora le este interzis să schimbe foile între ei sau să facă schimb de notițe, ciorne, dar și alte materiale folosite în rezolvarea subiectelor.
Comisiile, dar și profesorii din centrele de examen sunt selectați din alte licee fără de cele din care provin elevii. Pentru examenul național de bacalaureat, supravegherea scrisă este asigurată pentru fiecare sală de examen, aceasta fiind asigurată de minimum un asistent.
După încheierea fiecărei probe scrise, înregistrările din sălile de examen vor fi verificate de Comisiile de bacalaureat, acestea fiind verificate prin sondaj, după încheierea unei anumite probe scrise.
Care este modalitatea de acordare a notelor la Bacalaureat?
Doi profesori analizează și notează fiecare teza pentru examen, atât la evaluarea inițială, cât și la contestații. În cazul în care diferența dintre cei doi evaluatori este de 1 punct, atunci se trece la calcularea notei finale, aceasta fiind media aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire. Notă finală este înregistrată în catalogul de bacalaureat.
În situația în care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de un punct, atunci notele nu se transcriu pe lucrare, procedându-se astfel:
- Președintele comisiei nominalizează alți doi profesori pentru a recorecta lucrarea respectivă
- După finaizarea recorectarii lucrării, notele acordate de cei patru evaluatori se trec pe lucrare, acestea fiind semnate de către aceștia
- Președintele comisiei calculează nota finală, eliminând cele două valori extreme, făcându-se o medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire a celor două note
- Media rezultată reprezintă nota finală, ea fiind trecută în lucrate și semnată
Ce pățesc candidații csare încalcă regulile examenului de Bacalaureat?
Absolvenții care refuză depozitarea obiectelor interzise, nu sunt primiți în examen.
Candidații care încalcă regulile sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost sau nu folosite. Încălcarea regulilor este considerată a fi tentativă de fraudă, iar candidații nu mai pot participa la următoarele examene, ei fiind declarați ca „eliminați din examen”. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul se face fără a lua în considerare sesiunea specială a examenului de bacalureat.
Anonimizarea rezultatelor este o premieră în acest an, iar numele elevilor sunt codificate. La avizier, precum și pe pagina online dedicată rezultatelor nu mai apar numele candidaților, ci codurile lor. Fiecare candidat primește codul specific anterior afișării rezultatelor. Rezultatele examenului de Bacalaureat sunt afișate pe avizierele liceelor, dar și prin postare pe pagina de internet a Ministerului Educației sau a inspectoratelor școlare.
În cazul în care se constată faptul că au apărut nereguli, fraude sau tentative de fraudă în urma înregistrărilor audio-video din sălile de examen, atunci verificarea este făcută pentru toate sălile de examen din centrul respectiv. În situația în care se observă aceste fraude, atunci absolvenții de liceu pot fi eliminați din examen. În comisiile pentru bacalaureat nu vor fi nominalizate persoane care în sesiunile anterioare nu și-au îndeplinit corespunzător toate atribuțiile sau au fost sancționate.
Noutățile Bacului în pandemie
În anul 2020, s-a renunțat la sesiunea specială pentru olimpici, adăugându-se una pentru elevii afectați de noul coronavirus sau care au avut temperatura atunci când au fost la examen. Examenul de bacalaureat a fost organizat în aproape orice liceu în care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă.
Începând din anul 2020, supravegherea probelor scrise este asigurată pentru fiecare examen, de minimum un profesor asistent, față de minimum doi asistenți, câți erau până în acest moment. Acestea sunt noile reguli care au venit odată cu anul 2020.
Cei care au susținut examenul au fost repartizați astfel incât să se poată respecta o distanță de minimum 2 metri între candidați. Sălile de examen dar și cele în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv se află în aceeași clădire. Sălile dețin și sisteme de supraveghere audio-video, astfel ca si cei care sunt cu casca de copiat vor avea de suferit, inregistrarile video putand fi vizualizate ulterior pentru orice tentativa de frauda.