Mulți dintre noi subestimează rolul vital pe care funcționarea sistemului digestiv îl joacă în starea noastră generală de sănătate. Adesea, acordăm atenție digestiei doar atunci când ceva este în neregulă. Însă, cu un minimum de efort, putem obține rezultate maxime! Este timpul să afli câteva reguli simple ale digestiei sănătoase, pentru ca un simplu prânz sau o cină să nu îți mai dea bătăi de cap! Și dureri de stomac.
Mestecă mâncarea!
Digestia începe din momentul în care mâncarea ajunge în gură. Dinții o mestecă în bucăți mai mici, astfel încât enzimele din tractul tău digestiv să fie capabile să o descompună. Atunci când mesteci bine mâncarea, stomacul trebuie să depună mai puțin efort pentru a transforma solidele în amestecul care urmează a fi digerat.
Masticația produce salivă, care ajută la demararea procesului digestiv în gură, prin descompunerea unor tipuri de carbohidrați și grăsimi. Ba mai mult, s-a demonstrat că actul de a mesteca poate chiar reduce stresul, ceea ce poate îmbunătăți și digestia.
Gestionează stresul de zi cu zi
Stresul poate avea efecte nimicitoare asupra sistemului digestiv. Perioadele îndelungate de stres pot avea o legătură directă cu apariția ulcerelor stomacale, a diareii, constipației și a sindromului de colon iritabil (SCI). Atunci când creierul lucrează sub influența stresului, resimte panică și tensiune. El consideră că sistemul digestiv nu este vital în procesul de soluționare a situației. Astfel, nu se transmit resursele necesare unei digestii sănătoase, iar aceasta nu se produce în limitele normale. Studiile recente au dovedit că managementul stresului, meditația și pauzele de relaxare calmează simptomele celor ce suferă de SCI și alte afecțiuni digestive.
Consumă alimentele bogate în fibre
Conținutul de fibre din diverse alimente poate fi aliatul tău pentru o digestie sănătoasă. Doza zilnică de fibre recomandată este de 25 de grame pentru femei și de 38 de grame pentru bărbați. Poți găsi un conținut ridicat de fibre în:
- Fructe: pere, căpșuni, avocado, mere, zmeură, banane;
- Legume: morcovi, sfeclă, broccoli, linte, fasole, năut;
- Cereale: ovăz, porumb;
- Nuci și semințe: nuca de cocos, nuci, migdale, semințe de Chia, semințe de dovleac
Mărește aportul de probiotice
Probioticele, sau bacteriile bune, sunt responsabile de menținerea unui sistem digestiv sănătos. Aceste bacterii susțin echilibrul corect de pH (aciditate și alcalinitate) din intestinul gros, iar fără ele, sistemul digestiv nu ar funcționa. Ai două opțiuni prin care îți poți ajuta digestia. Mărește doza zilnică de probiotice, cu ajutorul suplimentelor alimentare pe care le găsești în farmacii, sau mănâncă mai mult iaurt!
Bea suficientă apă
O altă modalitate de a-ți îmbunătăți digestia este să consumi o cantitate corespunzătoare de apă, evitând, astfel deshidratarea. Sistemul digestiv utilizează câțiva litri de apă în timpul fiecărui proces de digerare a mâncării, astfel încât existența apei în organism este crucială. Mai mult, un corp hidratat înseamnă un sistem imunitar mai bun, un tonus ridicat și o stare generală îmbunătățită.
Renunță la obiceiurile proaste
Unele vicii, precum alcoolul și tutunul, pot fi responsabile de apariția unor tulburări digestive. Renunță sau modifică, pe cât posibil, aceste obiceiuri, iar beneficiile se vor face simțite și la nivelul sistemului digestiv!
Lasă-te de fumat!
Fumatul aproape că dublează riscul de a dezvolta reflux gastroesofagian. Persoanele care fumează suferă, mai des, de ulcerații la stomac și cancere gastro-intestinale decât nefumătorii.
Consumă alcool cu responsabilitate
Alcoolul poate crește producția de acid din stomac și poate provoca arsuri, reflux gastroesofagian și ulcere stomacale. Consumul excesiv de alcool a fost legat și de afecțiuni intestinale, de natură inflamatorie.
Nu mai mânca după ora 20:00
Dacă obișnuiești să te așezi la masă seara, după ora 20:00, și apoi să mergi la somn, nu faci altceva decât să înlesnești apariția arsurilor la stomac și a indigestiei. Recomandarea specialiștilor este ca, între ultima masă și ora de culcare, să așteptați trei-patru ore.
Iată cât este de ușor să-i asiguri organismului tău o digestie sănătoasă, pentru ca tu să te poți bucura de viață frumoasă!