Reguli de aplicare corectă a erbicidelor

Erbicidele sunt substanțe chimice care au rolul de a distruge buruienile ce afectează culturile agricole. În condițiile unor ierni tot mai blânde, astfel de plante distructive au tendința de a se dezvolta tot mai agresiv, punând în pericol recoltele și conducând la scăderi semnificative ale producțiilor.

Pentru a nu periclita productivitatea sau investițiile în fertilizare ori irigații pe terenurile agricole, trebuie aplicate din timp metode de combatere a plantelor nedorite, și de reducere a riscului de apariție a acestora. În egală măsură însă, este important să se respecte o serie de reguli de aplicare corectă a erbicidelor.

Care sunt riscurile asociate buruienilor din culturile de cereale

Buruienile sunt plante din flora spontană care împiedică dezvoltarea firească a plantelor de cultură, diminuând cantitatea de apă și nutrienții disponibili din sol de care acestea au nevoie. Totodată, scăderea spațiului de creștere determină aerisirea insuficientă a plantelor, aspect ce mărește riscul de instalare a bolilor fungice. Buruienile nedorite cresc de asemenea gradul de impuritate a producției agricole și îngreunează recoltarea.

Măsurile de eradicare a plantelor nedorite trebuie să fie cât mai puternice, și aplicate de timpuriu. Omiterea erbicidării în toamnă la grâu, spre exemplu, poate duce la o pierdere de producție de până la 10%, având în vedere că buruienile au o evoluție mai rapidă decât plantele de cultură și le încetinesc fotosinteza. Mai mult, procesul de erbicidare din primăvară necesită un pachet de produse cu costuri considerabil mai mari. 

Care sunt regulile de aplicare corectă a erbicidelor

Pentru ca procesul de erbicidare să se realizeze eficient trebuie respectate o serie de măsuri de aplicare. Un plan corect elaborat are în vedere, în principal, evitarea fitotoxicității, precum și posibilitatea ca buruienile să dezvolte rezistență la erbicide. 

Mai mult, este important ca soluțiile să fie folosite doar în dozele omologate și achiziționate din surse autorizate cum este un magazin erbicide, pentru a nu pune în pericol sănătatea culturilor sau a utilizatorilor.  

  • Citește cu atenție și respectă indicațiile de pe etichetele produselor de erbicidare, deoarece conțin informații despre substanța activă, tipul formulării, culturile omologate și buruienile combătute; eventual consultă un specialist în domeniu.
  • Pentru a evita fenomenul de toxicitate, este important să respecți dozele recomandate, modul de preparare a soluțiilor și timpul de pauză.
  • Respectă specificul erbicidului folosit; de exemplu, un erbicid foliar de contact, care se aplică post-emergent și acționează doar în zona sau în jurul zonei unde a fost aplicat, are eficiență maximă asupra buruienilor anuale, care nu au rezerve energetice suficiente pentru a se putea reface.
  • Poartă echipament de protecție atât în timpul preparării, cât și folosirii soluției, pentru a evita contactul cu pielea sau ochii.
  • Pentru ca tratamentul să fie eficient, nu se recomandă aplicarea erbicidelor atunci când sunt preconizate precipitații sau vânturi puternice. 
  • Păstrează erbicidul în ambalajul original, într-o încăpere specială, separat de alimente sau furaje pentru animale.

Este importantă respectarea momentului optim de aplicare, dar și a intervalelor de temperatură recomandate, care trebuie corelate cu stadiul de vegetație al buruienilor și al plantelor de cultură.

Perioada optimă în care este recomandată aplicarea erbicidului este în intervalul în care buruienile au sensibilitate maximă, iar plantele de cultură toleranță maximă, și din acest motiv unele soluții se aplică pre-emergent, înainte de răsărirea buruienilor și a plantelor de cultură, sau post-emergent, după răsărire.

Concluzii

Erbicidarea este o măsură fitotehnică ce are un rol esențial pentru a obține recolte productive și sănătoase. Este important însă să fie realizată cu produse adecvate, respectând normele de aplicare, pe lângă efectuarea corectă și la timp a lucrărilor agrotehnice specifice fiecărei culturi.

- Publicitate -

Kaufland lansează E-Mobility, o platformă pentru încărcarea mașinilor electrice

Kaufland lansează E-Mobility, platforma prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea de a-și încărca autoturismul la...

Cum poți obține profit într-un timp scurt atunci când investești pe bursă

În general, investițiile pe piața bursieră sunt asociate cu perspective de câștig pe termen lung, însă trebuie să știi...