Regatta: Prin Noua Casă prețurile locuințelor vor scădea

.
.

Conform noului programul de guvernare al cabinetului Ponta III, proiectul “Prima Casă”, care se desfășoară deja începând cu 2009, urmează să fie înlocuit cu “Noua Casă”, un proiect similar, dar prin care doritorii își vor putea cumpăra doar locuințe noi, cu credite garantate de stat în proporție de 50%.

Ce efecte va avea aceasta tranformare a programului “Prima Casă”  în “Noua casă” asupra industriei imobiliare? Specialistul Regatta Real Estate, Robert Teodorescu, Director al Departamentului Rezidențial, a realizat o analiză. Iată care sunt, pe scurt, concluziile acesteia.

O creștere a numărului de tranzacții pentru imobilele noi

“În ceea ce privește noua inițiativă guvernamentală, preconizăm că aplicabilitatea programului Noua Casă va conduce la o creștere a numărului de tranzacții pentru imobilele noi, însoțită, probabil, și de o scădere în paralel a prețurilor pentru imobilele vechi, care anterior se dovedeau a fi mai compatibile cu programul Prima Casă”.

Va crește piața de terenuri

“În același timp, ne așteptăm ca în acest context să reînceapă și achizițiile de terenuri, mai ales ales cele ieftine, din cartiere, iar sectorul construcțiilor să fie stimulat și el prin proiecte imobiliare noi, destinate construcției pe acele terenuri”.

Va reincepe creditarea

“Plecând de la faptul că programul Noua Casă, la fel ca și omologul său anterior, Prima Casă, se bazează în principal pe creditare, noi sperăm că o astfel de inițiativă guvernamentală va conduce la o reconfigurare a relației cu băncile, care vor relua creditările către populație. Pentru bunul mers al unui asemenea program, acest lucru este esențial, având în vedere faptul că fără creditări, tranzacțiile vor rămâne la stadiul actual”.

Vor scadea preturile imobilelor la vânzare, însă nu imediat

Conform programului de guvernare al Cabinetului Ponta III,  urmează ca  prin “Noua Casă” prețul de achiziție al locuințelor să fie cu mult diminuat, venind astfel în sprijinul familiilor tinere. Conform specialistului Regatta, Robert Teodorescu, “prețul locuințelor urmează, într-adevăr, să scadă, însă acest lucru este valabil pentru blocurile care încep să se construiască acum, cu teren ieftin, mână de lucru ieftină și materiale ieftine, blocuri care, în momentul în care vor fi finalizate, vor putea fi vândute la prețuri accesibile. Nu vorbim despre locuințele construite în perioada de vârf 2007-2008 și nevândute încă.

 

Alte două lucruri importante ce trebuie avute în vedere pentru buna funcționare a programului “Noua Casă”, consideră Robert Teodorescu, sunt limita de vechime pentru locuințele cuprinse în acest program, precum și limita de preț. “Ca să se poată stimula construcția de locuințe, așa cum se dorește prin Noua Casă, cred că trebuie impus un prag-limită în vechimea caselor vândute prin acest program, declară Robert Teodorescu.

Dacă se decide o limită de 5 până la 7 ani, consider că programul poate funcționa. De asemenea, consider și că limita de preț ar trebui să urce până la 100.000 de euro și chiar peste, în cazul în care clientul este solvabil. De ce să impui o limită inferioară daca un client poate și este dispus să plătească mai mult? În experiența noastră, am întâlnit clienți care accesau credite de tip Prima Casă pentru case/vile, nu pentru apartamente. Ori a le găsi și a le propune o casă/vilă în București al cărei preț să se încadreze în limita de 70.000 de euro este destul de dificil”, conchide Robert Teodorescu, Directorul Departamentului Rezidențial din cadrul Regatta Real Estate.

 

- Publicitate -

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...

Jocuri de cărți iubite de toți jucătorii

Cărțile de joc sunt sursa multor distracții, dar și competiții. De-a lungul timpului, oamenii au creat o sumedenie de...