Reducerea amprentei de carbon – 3 recomandări pentru întreprinzători

Schimbările climatice reprezintă o problemă serioasă a zilelor noastre. Mediul înconjurător are extrem de mult de suferit din cauza acestui aspect.

Principalul factor al schimbărilor climatice este cantitatea mare de CO2 din atmosferă, care reprezintă totalitatea emisiilor cu efect de seră.

Aceasta este denumită amprentă de carbon și prezintă poluarea produsă într-un anumit interval de timp de către diverse persoane, companii sau evenimente.

Aceste gaze cu efect de seră apar în urma desfășurării unor activități necesare funcționării și dezvoltării societății. În ultimii ani, toate persoanele sunt îndemnate să fie mai atente cu mediul înconjurător. Reducerea amprentei de carbon este o mare necesitate dacă vrem să avem o viață armonioasă.

De aceea, este recomandat ca toate organizațiile să ia în considerare găsirea și aplicarea unor soluții în acest sens:

Evită risipa

Pentru a reduce emisiile de carbon, în fiecare firmă ar trebui eliminată risipa. Pentru îndeplinirea acestui aspect, este necesară realizarea unor pași mici.

Se poate începe cu lucruri precum stingerea becurilor când acestea nu sunt necesare pentru desfășurarea activității. Se poate reduce nivelul de căldură al sistemelor de încălzire. Este recomandată înlocuirea obiectelor de unică folosință cu obiecte sustenabile.

Reciclarea trebuie făcută corespunzător. Este foarte important ca firmele să-și seteze și să practice astfel de obiceiuri.

Dacă toată lumea respectă constant aceste recomandări, gradul de poluare va fi redus. Aceste mici schimbări vor face diferența și vor contribui la protejarea mediului înconjurător.

Cunoaște gradul de poluare

Dacă îți dorești ca întreprinderea ta să nu contribuie la mărirea amprentei de carbon, trebuie să-ți cunoști foarte bine activitatea.

În funcție de companie și specificul ei, este necesar să afli cât de multe emisii poluante produce activitatea respectivă.

Pentru a afla concentrația de emisii CO2 este necesară realizarea unui audit de mediu de către o firmă autorizată. Astfel, vei determina de unde provin gazele cu efect de seră generate de firma ta.

În urma auditului, vei avea o imagine de ansamblu asupra problemelor existente în cadrul întreprinderii. Vei afla cum, când și unde se produce poluarea. În cazul unei concentrații foarte mari a emisiilor de acest tip, este necesară luarea unor decizii care să îmbunătățească semnificativ modul de desfășurare al activităților.

De asemenea, angajații trebuie încurajați să utilizeze transportul public. Deplasarea cu mașina personală contribuie la emisii destul de mari.

Optează pentru alternative ecologice

Reducerea amprentei de carbon se poate realiza și prin utilizarea energiilor regenerabile. Poți asigura energia necesară firmei prin instalarea unor panouri solare. Această alegere va contribui mult la reducerea poluării.

În cazul în care nu dispui de spațiul necesar unei astfel de instalații, poți apela la furnizori care folosesc surse de energie regenerabilă. De asemenea, fii atent ca materialele folosite să fie prietenoase cu mediul. În prezent, există extrem de multe alternative sustenabile. 

Orice întreprindere ar trebui să se implice în diminuarea poluării. Nu doar prin adoptarea unor obiceiuri sustenabile, ci și prin susținerea anumitor inițiative de protejare a mediului în care trăim. Este foarte important ca în următorii ani să reducem amprenta de carbon și să stopăm schimbările climatice. 

- Publicitate -

România va depăși 4,5 milioane mp spații de retail modern la final de 2024

În 2024, stocul de spații de retail modern va depăși 4,5 milioane de metri pătrați, cu mai mult de...

Platforma Hedepy a încheiat 2023 cu o investiție de 3,9 milioane de euro

Platforma de psihoterapie online care reunește sute de terapeuți din întreaga lume Hedepy, a finalizat la sfârșitul anului trecut...