Cererea de spații industriale a depășit pragul de 1 milion metri pătrați în 2021 pentru prima dată în istorie, conform datelor Cushman & Wakefield Echinox.
Activitatea de închiriere a fost alimentată de contractele noi, care au reprezentat 80% (802.000 metri pătrați) din suprafața tranzacționată.
În ultimul trimestru al anului, companiile au contractat un nivel record de spații (441.000 metri pătrați), nivel ce reprezintă 44% din suprafața tranzacționată în 2021.
Extinderea comerțului online, atât din punct de vedere geografic, cât și în ceea ce privește gamele de produse, au fost factori cheie de stimulare a cererii.
În acest context, cererea a fost generată în principal de companiile de distribuție și logistică, de cele de retail, FMCG și e-commerce.
NOD, Mobexpert, Havi Logistics, DSV, Elbi, Altex, Metro Cash & Carry, Kuehne + Nagel, ITC Logistics sau Tuborg sunt printre companiile care au semnat contracte de închiriere în 2021.
Alte sectoare active au fost automotive, producție, industria farmaceutică sau curierat, cu aproape 200.000 metri pătrați de spații închiriate.
Două treimi din spatiile logistice tranzacționate, în București
București a atras anul trecut 67% din volumul tranzacționat, în timp ce Timișoara, Oradea și Brașov au fost cele mai active orașe regionale.
Din punct de vedere al activității de dezvoltare, în 2021 au fost finalizate proiecte totalizând 530.000 metri pătrați, în scădere cu 18% față de 2020.
Reducerea suprafeței noi livrate coroborată cu o cerere susținută din partea chiriașilor a determinat diminuarea spațiilor disponibile la 4,2% în București și la 3,5% la nivel national.
Ce urmează pe piața logistică locală?
În prezent, aproape 600.000 mp de spații noi sunt planificate pentru livrare în următoarele 12 luni, peste 50% dintre aceste spații fiind situate în București.
Timișoara, Brașov și Cluj vor beneficia de asemenea de noi spații industriale și logistice în 2022, dar există și un interes evident pentru orașele secundare și terțiare.