Record de spații industriale noi, minim istoric de spații de retail în 2017

Sectorul industrial și logistic din România va înregistra în acest an un nivel record al livrărilor, de aproximativ 480.000 de metri pătrați, în timp ce în piața de retail livrările de spații noi vor fi la un minim istoric al ultimilor 14 ani, cu un nivel de aproximativ 70.000 de metri pătrați, potrivit unei analize realizate de firma de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În primul semestru al acestui an, în Romania au fost livrate spații comerciale noi cu o suprafață de doar 9.000 de metri pătrați, respectiv prima etapă a proiectului Prima Shops din Oradea și extinderea galeriei comerciale deținute de Carrefour în Brașov. În prima jumătate a anului 2016 au fost livrate în România spații comerciale de 69.000 mp (Shopping City Timișoara, Mercur Craiova și Satu Mare Shopping Plaza), astfel că scăderea a fost de 87%.

În cea de-a doua jumătate a anului este anunțată livrarea unor spații noi de retail cu o suprafață cumulată de aproximativ 60.000 mp (Râmnicu Vâlcea Mall, extinderile proiectelor Galați Shopping City și AFI Palace Cotroceni, precum și cea de-a doua fază a proiectului Prima Shops din Oradea), astfel că nivelul total al livrărilor de spații comerciale în 2017 se va situa la aproximativ 70.000 de metri pătrați. În 2016, în România au fost livrate spații noi de retail modern cu o suprafață de 237.000 mp. Stocul spațiilor de retail modern va depăși până la finalul anului 2017 nivelul de 3,4 milioane de metri pătrați.

În ceea ce privește sectorul industrial, livrările din prima jumătate a anului s-au redus cu 64%, până la 80.000 mp, față de un nivel de 175.000 mp în S1 2016. Ponderea Bucureștiului în totalul livrărilor a rămas constantă, la circa 60%. Spre deosebire de sectorul de retail, piața de industrial va recupera în cea de-a doua jumătate a anului, când sunt programate spre livrare spații noi cu o suprafață cumulată de aproximativ 400.000 de metri pătrați în toate zonele țării. Astfel, cu livrări de aproximativ 480.000 de metri pătrați, 2017 se anunță a fi cel mai bun an pentru sectorul industrial în ceea ce priveste oferta de spații noi. Ca urmare a acestei evoluții, stocul de spații industriale și logistice va depăși la finalul anului pragul de 3 milioane de metri pătrați.

Cristi Moga – Research Consultant C&W Echinox: „Piața imobiliară locală traversează o perioadă foarte bună, cu un nivel al chiriilor stabil, în ușoară creștere, și cu un grad de ocupare al spațiilor mai bun în toate segmentele de activitate. Pentru următorii ani preconizăm o reluare a activității de dezvoltare pe segmentul de retail din București, unde în diverse stadii de pre-dezvoltare sunt mai multe proiecte din nordul și estul orașului, în timp ce sectorul industrial va continua să se extindă în preajma orașelor care beneficiază de o infrastructură dezvoltată și care pot atrage forță de muncă din alte zone ale țării”.

- Publicitate -

Welcome Wendy’s! Primul restaurant al americanilor din România se deschide în 2025

Wendy's a semnat acorduri de franciză cu companii din România și Irlanda, cu obiectivul de a dezvolta sute de...

Tranzacții imobiliare de peste 400 milioane euro în prima jumătate a anului

Primul semestru din 2024 s-a încheiat cu tranzacții imobiliare de 419 milioane de euro în România, de peste două...