Programele ”Casa Verde” și ”Casa Verde Plus” vor fi reluate

Administrația Fondului pentru Mediu va relua  programul ”Casa Verde” care prevede finanțarea proiectelor ce au în vedere înlocuirea sistemelor de încălzire clasică, cu cele care utilizează energia regenerabilă, precum panouri solare pentru încălzirea apei sau pompe de căldură. 

De asemenea, prin acest program, s-a luat decizia finanțării investițiilor care privesc sistemele de eficientizare a consumului de energie, in care se utilizează materiale pentru izolarea clădirilor, sisteme de acoperișuri precum și sisteme de iluminat ecologice”, a arătat Nicolae Neacșu, vicepreședinte al Administrației Fondului pentru Mediu din cadrul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.

Declarațiile lui Nicolae Neacșu au fost făcute în contextul lansării în România de către grupul internațional ROCKWOOL a termosistemului REDArt, care au ca principal rezultat îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, asigurând protecție la foc, izolare fonică, durabilitate și confort pentru spațiile locative ”Și aceste produse sunt incluse în programele „Casa Verde” și „Casa Verde Plus”, pentru că oferă o serie de beneficii foarte importante, cum ar fi reducerea facturilor la energie dar și un mare avantaj în dezvoltarea afacerilor”, spune Nicolae Neacșu.

Bazat pe o tehnologie superioară altor tipuri de izolații, vata bazaltică realizează o termoizolație rezistentă la foc, ce se comportă ca o barieră în calea flăcărilor, fără să ardă, să emane gaze toxice sau să emită picături incandescente. Utilizarea acestor izolații împiedică propagarea focului, câștigându-se astfel timp vital pentru evacuarea clădirii și pentru salvarea celor care se află în ea. Mai mult, vata bazaltică contribuie la izolarea fonică asigurând protecția față de zgomotul din exterior. Încorporând vata minerală bazaltică, sistemul de izolații REDArt se instalează pe pereții exteriori ai clădirii pentru a reduce pierderile de căldură, îmbunătățind astfel performanța energetică a imobilului și în același timp permițând un transfer mai bun al umidității din interiorul casei către exterior. O altă calitate esentială a vatei minerale bazaltice ROCKWOOL este că nu își modifică proprietătile în timp, este stabilă dimensional și nu este afectată de variațiile de temperatură sau umiditate.

„Prin măsurile pe care le ia, Guvernul dorește să stimuleze creșterea afacerilor în această zonă. Impulsionarea consumului de materiale de construcții ecologice va crea o piață competitivă în acest sector și sperăm ca va duce, de asemenea, la crearea de noi locuri de muncă”, a mai explicat Nicolae Neacșu, vicepreședinte AFM.

Beneficiarii programelor ”Casa Verde” și ”Casa Verde Plus” sunt persoanele fizice, asociațiile de locatari, instituțiile publice, școli, spitale sau universități. ”Pentru  “Casa Verde” s-au alocat 95 de milioane de lei iar pentru “Casa Verde Plus” în jur de 45 de milioane. În total, aceste două programe vor avea un buget total de 140 de milioane de lei, reprezentând circa 18 la sută din bugetul total al AFM dedicate finanțării proiectelor și programelor de mediu, pentru anul 2016. Ghidurile dedicate programelor ”Casa Verde” și ”Casa Verde Plus” vor fi definitivate spre finalul lunii mai. Intenționăm ca sesiunile de finanțare să fie deschise cât mai curând posibil”, a mai spus Nicolae Neacșu.

- publicitate -