Program de reintroducere a zimbrului în Munții Făgăraș

Fundația Conservation Carpathia a demarat un program de reintroducere a zimbrului în Munții Făgăraș. Ca prim pas, vor fi aduși din Germania un număr de patru zimbri, urmând ca până la finalul anului să urmeze aclimatizarea altor nouă zimbri de proveniență poloneză.

Pe termen lung este planificată continuarea reintroducerii graduale a acestei specii până la formarea unei populații stabile de 30 de zimbri în zona inițială.

Dispărut de pe meleagurile noastre acum aproximativ 200 de ani, zimbrul a fost reintrodus cu succes în ultimii ani în județele Neamț, Caraș Severin și Hunedoara. Fundația Conservation Carpathia extinde acest demers și își asumă misiunea de a reface de la zero populația de zimbri în Carpații de Sud, în zona Munților Făgăraș.  

Cele 4 exemplare venite în Munții Făgăraș vor fi găzduite într-un țarc de aclimatizare situat în zona lacului Pecineagu, începând cu luna noiembrie 2019, urmând să fie eliberați în sălbăticie în primăvara anului 2020, la distanțe de 20-30 km de localități. Selecția zimbrilor a fost făcută pe baza cărții de pedigree europene, astfel încât să asigure adaptarea rapidă a acestei specii la mediul înconjurător și să ofere șanse maxime de supraviețuire.

„Ca să garantăm rezultatele favorabile ale proiectului, am ținut cont de toate criteriile esențiale pentru a obține o diversitate genetică, precum țările și mediile de proveniență ale zimbrilor. Ne mândrim că am reușit să asigurăm și raportul optim între sexe, aceasta fiind o provocare în procesul de selecție al animalelor. Activitatea zilnică a zimbrilor va fi monitorizată; câteva exemplare vor avea montate colare GPS non-invazive, care nu le vor influența adaptarea, ceea ce ne va permite să cunoaștem traseele acestora și habitatele pe care turma le va frecventa”, a declarat Adrian Aldea, specialist în cadrul Fundației Conservation Carpathia.

Zimbrul, simbol și valoare națională

Zimbrul a fost și rămâne un simbol al României. Puternic și maiestuos, acest animal prezent în istoria și folclorul național a fost prețuit de români de-a lungul a sute de ani.

Motivele sunt în parte pragmatice: zimbrul are un mare potențial economic, prin rolul pe care îl joacă în dezvoltarea turismului local bazat pe observarea naturii. În România, exemplul cel mai elocvent este prosperitatea comunităților unde zimbrul a revenit.

Pe măsură ce numărul de zimbri va deveni stabil, biodiversitatea va beneficia direct: poienile vor fi menținute prin pășunatul zimbrilor, totodată spre beneficiul cerbilor și a căprioarelor, iar fauna sălbatică se va reîntregi.

MONEY BUZZ ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Brandul românesc 5 to go urcă pe locul 7 în topul european al cafenelelor

Brandul românesc 5 to go, care a depășit recent borna de 600 de locații deschise, urcă pe locul 7...

Mai bine de jumătate din angajații la stat au vârsta cuprinsă între 45 și 65 ani

În sectorul public, majoritatea persoanelor sunt de vârstă mai înaintată, 54% dintre persoanele din categoria de vârstă 46-55 ani...