Principalele cauze ale pierderii dinților

Preocupările zilnice, stresul și agenda încărcată ne pot face adesea să neglijăm sănătatea noastră, în special cea orală.

Consumăm mâncare în grabă, adesea alimente nesănătoase, ne completăm dieta cu băuturi acidulate, iar periuța de dinți nu este mereu la îndemână, așa că amânăm periajul.

Nu mai menționăm faptul că ajungem destul de rar la cabinetul stomatologic, iar apoi ne plângem de probleme serioase de sănătate orală, care pot necesita tratamente costisitoare și care necesită mult timp – vezi sectiunea implant dentar pret.

La clinica noastra acordăm o importanță majoră prevenției orale ca stil de viață și, prin urmare, fiecare medic dentist este la dispoziția ta pentru a răspunde la întrebări și a oferi sfaturi privind diverse probleme dentare, astfel încât să nu trebuiască să te confrunți cu pierderea dinților.

Este esențial să înțelegem de la început complexitatea și diversitatea motivelor care duc la pierderea dinților. Din nefericire, pierderea dinților devine o problemă tot mai frecventă pentru multe persoane, iar vârsta nu este întotdeauna factorul determinant.

Chiar și tinerii se pot confrunta cu această problemă, având cauze diverse. Cu toate acestea, în majoritatea situațiilor, pierderea dinților este strâns legată de o igienă orală necorespunzătoare.

sursă foto: stoma-urgent.ro

Motivul pierderii dinților sunt:

  1. Igiena orală nesatisfăcătoare poate duce la acumularea de bacterii și plăci pe dinți, rezultând în carii și demineralizări. Mai grav, poate duce la dezvoltarea bolii parodontale, cunoscută ca fiind principala sursă a pierderii dinților. Boala parodontală este strâns legată de placa bacteriană, cauzată de o igienă orală necorespunzătoare și lipsa vizitelor regulate la dentist, cel puțin o dată la șase luni, pentru un detartraj și un periaj profesional.
  2. Chiar dacă menții o igienă orală adecvată, este esențial să faci vizite periodice la dentist. Dacă eviți aceste controale, ești în imposibilitatea de a detecta problemele la timp. Nu vei reuși să observi dacă dinții tăi devin mobili, caz în care vei avea nevoie de tratament specializat, posibil cu implanturi dentare. Un dinte cu mobilitate mică poate fi salvat.
  3. Caria dentară netratată poate de asemenea duce la pierderea dintelui. Cu timpul, caria ajunge la pulpa dentară provocând infecții și dureri. În cazuri severe, medicul dentist nu poate salva dintele, singura soluție fiind extracția prin procedură chirurgicală.
  4. O dietă lipsită de anumiți nutrienți esențiali poate slăbi rezistența organismului la infecții. Calciul este crucial pentru densitatea țesutului osos care susține dinții. Fără el, osul nu poate susține toți dinții de pe arcadă. În plus, alimentele cu un conținut mare de zahăr, carbohidrați și acizi pot afecta dinții și gingiile. Dacă organismul tău nu primește vitaminele și nutrienții necesari, consecințele se vor vedea și la nivelul danturii. Așadar, este recomandat să discuți cu medicul dentist despre alimentele care îți pot întări imunitatea și dinții.
  5. Cu siguranță toți ne-am lovit dinții când eram mici. Chiar dacă dintele nu a căzut imediat după traumatism, lovitura poate duce la fracturarea rădăcinii, provocând în timp infecții. Aceste infecții pot duce la resorbția rădăcinii și pierderea dintelui, caz în care tratamentul cu implanturi dentare poate fi singura soluție.
  6. Bruxismul sau scrâșnitul din dinți poate duce la uzura sau fisurarea dinților. Forța exercitată asupra țesuturilor de susținere a dinților poate cauza pierderea osului. Odată ce dinții pierd osul care îi susține, aceștia devin mobili și pot cădea. Este recomandat să te consulți cu un dentist pentru un examen amănunțit, apoi cu un specialist în ortodonție pentru realizarea de gutiere personalizate.
  7. Este posibil să sune ciudat, dar pierderea unui dinte poate duce la pierderea altora. Daca nu este înlocuit cu un implant dentar sau printr-o altă procedură de reconstrucție dentară, dintele pierdut poate provoca probleme care afectează și alți dinți. În primul rând, poate cauza resorbția osoasă. Apoi, din cauza spațiului rămas, dinții opuși și cei vecini încep să își schimbe poziția, provocând probleme gingivale, și în final, pierderea acestor dinți.
  8. Malocluzia poate, de asemenea, contribui la pierderea dinților. Faptul că dinții nu sunt aliniați corespunzător îi face dificil de curățat. Tartarul se acumulează pe acești dinți, provocând afecțiuni gingivale și parodontale. Descoperă dacă suferi de malocluzie printr-o vizită la un medic dentist..
  9. Efectele negative ale consumului de alcool și tutun sunt bine cunoscute. Studiile recente arată că fumătorii sunt mult mai susceptibili la pierderea dinților comparativ cu nefumătorii.
  10. Fumatul mărește riscul dezvoltării bolilor gingivale, care duc la pierderea dinților.
  11. Diabetul slăbește sistemul imunitar și favorizează acumularea de bacterii în cavitatea orală. Prin urmare, afecțiunile gingivale apar mai des sau sunt mult mai grave și necesită un tratament de lungă durată. În stadiul avansat, inflamarea gingiilor poate afecta și osul, ceea ce duce în timp la pierderea dinților.
  12. Administrarea de medicamente, cum ar fi contraceptivele orale, anumite medicamente pentru inimă, anumite antibiotice sau antidepresive, poate avea efecte adverse asupra danturii. Atunci când ți se prescriu astfel de medicamente, ar fi ideal să discuți cu un medic dentist despre potențialele efecte adverse asupra danturii.
  13. Boli sistemice precum cele cardiovasculare și artrita reumatoidă pot afecta starea gingiilor deoarece interferează cu sistemul inflamator al organismului. Cauze congenitale, cum ar fi anodonția (lipsa unuia sau a mai multor dinți) pot de asemenea duce la pierderea dinților. În aceste situații, cel mai eficient tratament este cel cu implanturi dentare.
  14. Extracțiile dentare realizate incorect prin proceduri chirurgicale pot duce la pierderea dinților adiacenți.

Ce crede stomatologul despre pierderea dinților?

Un stomatolog va sublinia întotdeauna că ignorarea problemelor asociate cu pierderea dinților poate duce la complicații articulare, disfuncții, asimetrii și, în cele din urmă, dezechilibre la nivelul corpului în ansamblu.

Sistemul dento-maxilar este cel mai sofisticat mecanism din corpul uman, funcționând și suportând tensiuni în continuu, zi de zi. Astfel, orice tulburare a echilibrului și simetriei mușcăturii, provocată de o lipsă dentară, poate avea efecte complicate.

Cu toate acestea, ritmul de progresie poate fi influențat de factori precum vârsta, sexul pacientului, specificul dezvoltării musculare, starea generală de sănătate, tipul de dietă, igiena și altele.

Principalele complicații asociate cu pierderea dinților sunt:

  • Migrarea dinților – aceasta conduce la deteriorarea funcției de masticație în zona respectivă și la acumulări de tartru, apariția cariilor și a parodontozei, datorită dificultății de a igieniza eficient buzunarele gingivale.
  • Infectarea dinților și pierderea osului adiacent – acest lucru se poate întâmpla ca rezultat al unei infecții cauzate de carii nerezolvate în timp, în cadrul unei vizite la stomatolog.
  • Căderea dinților de pe arcadă – aceasta poate surveni ca urmare a pierderii osului.
  • Absența unor dinți poate duce la supraerupție, înclinare, migrare, procesul carios, inflamarea și boala parodontală.

Toate aceste probleme pot fi remediate eficient prin terapii cu implanturi dentare, dacă sunt efectuate într-o clinică specializată.

Ai grijă de sănătatea orală și asigură-te că vizitezi stomatologul în mod regulat. Numai un profesionist poate identifica problemele orale de care te-ai putea confrunta și poate oferi sfaturi adecvate în ceea ce privește opțiunile de tratament.

Citește și: Ce este Bruxismul și ce remedii există

- Publicitate -

Bugetul pentru începerea școlii poate ajunge și la 2.000 de euro

Începerea școlii ajunge să coste între 1.000 și 2.000 de euro, după ce, pe lângă rechizitele obișnuite, tot mai...

Industria de media și divertisment locală va crește anul acesta cu doar 2,5%

Industria de media și divertisment din România ar urma să crească cu 2,5% în acest an, comparativ cu 2023,...