Prima Casa 2, esec pe piata terenurilor

Prima casă 2 a mărit cererea de terenuri din februarie 2010 până în aprilie 2010, când s-a înregistrat un vârf, dar din martie cererea a revenit treptat la nivelul ultimelor luni din 2009, unde s-a menţinut. 

Băneasa este cea mai căutată zonă din Bucureşti, pe locul doi fiind 1 Mai şi pe trei Pipera. Se accesează mai ales terenurile mici, de până în 500 mp (72% din totalul vizitatorilor interesaţi de terenuri).

Acestea sunt cele mai importante concluzii ale unui studiu efectuat de portalul imopedia.ro. Astfel, cea mai mare cerere de terenuri din acest an s-a înregistrat în luna aprilie, de aproape 3 ori mai mult decât la sfârşitul anului trecut. La acea dată, mulţi bucureşteni erau atraşi de mărirea garanţiei de stat, la un nivel maxim de 75.000 euro, pentru locuinţele construite de la 0, iar cererea a crescut apoi de la lună la lună, vârful fiind semnalat în aprilie 2010.

Numărul celor interesaţi de terenuri a scăzut apoi treptat, revenind la nivelul din 2009, cu mici fluctuaţii lunare. De vină sunt şi procedurile greoaie de la Prima casă 2, puţini bucureşteni reuşind să îşi construiască astfel o locuinţă. Dovadă stă şi faptul că deşi normele legale au fost aprobate la începutul anului, primele credite garantate de stat privind construirea casei de la 0 s-au acordat abia în lunile iulie şi august.

Ce fel de terenuri se cauta in 2010

Cele mai solicitate sunt suprafeţele mici de terenuri, de până în 500 mp (72% din totalul căutărilor). La foarte mare distanţă, pe locul doi ca pondere, cu 16%, se află  bucureştenii care vor suprafeţe intre 500 -1.000 mp şi pe locul trei cei care îşi doresc suprafeţe mai mari de 1.000 mp, cu 12%.

Acest lucru demonstrează că în piaţă cererea este dominată de clientul final, adică de cel care îşi cumpără teren pentru a-şi construi o casă proprie, nu pentru a investi /caz în care ar avea nevoie de o suprafaţă mai mare.

Băneasa este cea mai cerută zonă din Bucureşti

În această perioadă de criză, cele mai vânate terenuri sunt cele situate în zone rezidenţiale bine cotate, destinate unei categorii de clienţi cu venituri peste medie. În topul căutărilor, pe primul loc se află zona Băneasa, locul doi este ocupat de 1 Mai, locul trei de Pipera, locul patru de Primăverii şi locul cinci de Bucureştii Noi.

Ce fel de terenuri sunt scoase la vanzare, pe zone

Cele mai multe terenuri mici, de până în 500 mp se găsesc în zonele semicentrale şi centrale ale Capitalei. În zonele ultracentrale, oferta este foarte redusă, indiferent de dimensiune, pe primul loc fiind zona Domenii/1 Mai.

Suprafeţe mai generoase, cuprinse între 500 mp şi 1.000 mp, pretabile atât pentru case individuale, cât şi pentru duplexuri sau vile mai mari, cu mai multe apartamente, se află in Domnesti, Şoseaua Nordului, Grozăveşti, Prelungirea Ghencea, Otopeni, Mogoşoaia, Fundeni şi Băneasa.

Cei care îşi doresc însă o suprafaţă şi mai mare, astfel încât să poate construi un bloc sau un ansamblu de locuinţe în oraş nu au foarte multe variante de terenuri cu suprafeţe cuprinse între 1.000 şi 5.000 mp. Cele mai multe se află în Balta Albă şi Drumul Taberei. Parcele la fel de mari, pretabile pentru mini-ansambluri de locuinţe sau pentru ranch-uri private se găsesc în Ciolpani, Iancu Nicolae, Snagov, Corbeanca, Pipera Tunari şi Periş.

Marii dezvoltatori, care vor să construiască hale industriale, centre comerciale sau ansambluri mari de locuinţe trebuie să ajungă şi mai departe de centrul Capitalei. Cele mai multe oferte de terenuri cu suprafeţe de peste 5.000 mp se află fie pe Şoseaua de Centură, fie dealungul celor două autostrăzi.

- Publicitate -

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...

Jocuri de cărți iubite de toți jucătorii

Cărțile de joc sunt sursa multor distracții, dar și competiții. De-a lungul timpului, oamenii au creat o sumedenie de...