Preturile nu mai scad – Proprietarii de apartamente sunt optimisti

Conform ultimului raport de monitorizare imobiliara realizat de AnunturiParticulari.ro in luna septembrie preturile apartamentelor s-au oprit din scadere. Statisticile indica o crestere de pret pe segmentul apartamentelor de 3, respectiv 4 camere, si stagnare pentru apartamentele cu numar inferior de camere.

Luna septembrie a adus pe piata un suflu nou, ca dovada sunt valorile preturilor solicitate de proprietari, aceasta fiind prima luna ce vine cu o crestere dupa mai bine de un an de scaderi continue. Scaderea preturilor a fost franata de o crestere a cererii de apartamente. Cum perioada de toamna este cea mai solicitata din an de catre cei aflati in cautarea unei locuinte, pe piata a avut loc si aprecierea preturilor.

In actualul context economic, piata imobiliara este foarte sensibila la miscarile din mediu. O usoara crestere a cererii de locuinte este resimtita foarte rapid de proprietari si cuantificata in cresterea pretului solicitat pentru vanzarea apartamentelor.

Evolutia preturilor din luna septembrie

In luna septembrie, o garsoniera a fost cotata in medie la un pret de 40.000 de euro, exact acelasi cu cel de luna precedenta. Fata de aceeasi perioda de acum un an se observa o scadere de 15% a pretului.

Pretul mediu solicitat pentru apartamentele de 2 camere a fost de 62.000 de euro, cu doar 1% mai redus fata de luna august. Raportat la septembrie 2009 acesta este mai redus cu 11%.

Pentru apartamentele de 3 camere avem o crestere a pretului de 2% fata de luna precedenta, in medie fiind solicitat un pret de 86.500 de euro.

Cele mai dinamice au fost apartamentele cu 4 camere, unde avem o crestere de 3% fata de august, acestea fiind scoase la vanzare la un pret mediu de 107.500 de euro. Fata de aceeasi perioada de anul trecut, pretul a scazut cu 7% .

Variatia numarului de oferte

De o crestere vorbim si in cazul numarului de oferte de pe piata.

Conform AnunturiParticulari.ro, per total, numarul de oferte nou aparute in luna septembrie a crescut cu 4%. Numarul garsonierelor s-a apreciat cu 4%, iar numarul de apartamente de 2 camere cu 1%. Oferta de apartamente cu 3 camere a crescut cu 6%, iar cea de 4 camere cu 12%.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut avem o scadere de 0,5% a stocului de apartamente nou aparute.

- Publicitate -

Welcome Wendy’s! Primul restaurant al americanilor din România se deschide în 2025

Wendy's a semnat acorduri de franciză cu companii din România și Irlanda, cu obiectivul de a dezvolta sute de...

Tranzacții imobiliare de peste 400 milioane euro în prima jumătate a anului

Primul semestru din 2024 s-a încheiat cu tranzacții imobiliare de 419 milioane de euro în România, de peste două...