Prețurile apartamentelor noi din România au crescut cu 3,1% în 2020

Prețurile apartamentelor noi vândute pe piața din România au crescut cu 3,1% în 2020 față de anul anterior, până la o medie de 1.322 euro/mp.

Cele mai scumpe locuințe se află în Cluj-Napoca (1.800 de euro/mp), București (1.440 de euro/mp) și Timișoara (1.270 de euro/mp).

- Publicitate -Domeniile Ostrov

România se află pe locul patru la prețurile apartamentelor în topul celor 24 de țări analizate în cadrul raportului .

Cele mai mici prețuri pentru locuințele noi tranzacționate se află Bulgaria, cu o medie de 578 euro/mp, urmată de Bosnia-Herțegovina, cu 881 euro/mp.

Cele mai scumpe locuințe sunt în Austria

Pentru prima dată, Austria a devenit în 2020 țara cu cele mai scumpe locuințe dintre cele analizate, cu un preț mediu de 4.457 euro/mp. Urmează Franța cu 4.421 euro/mp.

Prețuri de peste 4.000 de euro/mp s-au mai înregistrat, anul trecut, și în Germania, Marea Britanie și Israel.

Paris conduce în topul celor mai scumpe locuințe, cu un preț mediu de 12.917 euro/mp pentru un apartament nou, urmat de Tel Aviv (10.332 euro/mp) și Munchen (8.700 de euro/mp).

Cele mai mari creșteri ale prețului locuințelor, în Ungaria

Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în 2020, în Ungaria, unde prețul de tranzacționare pentru apartamentele noi a urcat cu 12,3% față de anul anterior.

Urmează Olanda și Germania, cu un avans de 10,81% fiecare. Per total, anul trecut, prețurile locuințelor au crescut în 21 dintre cele 24 de țări analizate.

Ieftiniri s-au consemnat în perioada menționată în Norvegia, cu aproape 4%, Bosnia-Herțegovina, cu 1,54%, și Italia, cu 1,24%.

România, cu o urcare anuală de 3,1% a prețurilor, se plasează pe locul șase în ordinea crescătoare a scumpirilor.

Românii au nevoie de șapte salarii anuale pentru a cumpăra un apartament nou

Un român are nevoie de șapte salarii anuale pentru achiziționa un apartament nou de 70 mp, ceea ce reprezintă un nivel mediu de accesibilitate.

Cel mai greu accesibile locuințe sunt în Serbia, unde este nevoie de 15,2 salarii medii brute anuale pentru o locuință proprie. Cele mai accesibile sunt în Portugalia, Belgia și Irlanda (3,1 salarii medii anuale).

În schimb, în România sunt cele mai scumpe credite ipotecare, cu o rată medie a dobânzii de 5,3% pe an. La polul opus se află Portugalia, unde dobânzile pentru astfel de împrumuturi fluctuează în jurul a 1% pe an.

- Publicitate -

Jumătate dintre români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn

Stresul este cel mai important factor care afectează calitatea somnului românilor, fiind menționat de 52% dintre respondenții unui studiu...

Ce cheltuieli poți deduce ca PFA? Lista completă și exemple practice

În calitate de Persoană Fizică Autorizată (PFA), trebuie să înțelegi care sunt cheltuielile pe care le poți deduce pentru...