Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun tipic s-a majorat cu 55% într-un singur an, în urma unor creșteri majore ale prețurilor la cacao și carne de porc, conform celui mai recent indice eToro.
Rata de creștere a prețurilor la alimentele de bază pentru micul dejun a depășit dramatic creșterea de 5,9% a indicelui prețurilor de consum din România (IPC) sau creșterea de 2.07% a prețurilor la alimente pe parcursului aceleași perioade.
Prețurile la cacao au înregistrat cea mai spectaculoasă creștere dintre toate produsele de bază legate de micul dejun, majorându-se cu 270% în ultimul an, în special în urma secetei severe din Africa de Vest.
Sucul de portocale s-a confruntat cu presiuni similare asupra ofertei, cauzate de boli ale culturilor și de fenomene meteorologice extreme în Statele Unite, sudul Europei și Brazilia, înregistrând o creștere de 39% în ultimele 12 luni.
Pe de altă parte, prețul grâului și cel al laptelui au scăzut cu 14,4% și respectiv 3,9% în ultimul an. A scăzut și prețul zahărului, cu 4% de la 1 ianuarie 2024 și cu 19% în ultimele 12 luni.