Prețurile alimentelor au scăzut în martie la nivel mondial

Scăderea cererii și căderea prețurilor la petrol datorate pandemiei globale coboară prețurile internaționale pentru produsele alimentare majore.

Prețurile mondiale la alimente au scăzut brusc în martie, determinate mai ales de reducerea cererii de alimente legată de efectele pandemiei COVID-19 și de scăderea prețurilor la petrol la nivel mondial, datorate mai ales așteptărilor de încetinire economică, deoarece guvernele implementează restricții concepute să răspundă la criza din domeniul sănătății.

Indicele FAO pentru prețurile la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru alimentele cel mai frecvent tranzacționate, a înregistrat în medie 172,2 puncte în cursul lunii, în scădere cu 4,3% față de februarie.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a înregistrat cea mai mare scădere, cu 19,1 la sută mai mic față de luna precedentă. Cauzele includ cererea mai mică de consum în afara casei cauzată de măsurile de restricționare a mobilității impuse de mai multe state precum și cererea mai mică din partea producătorilor de etanol din cauza scăderii abrupte a prețurilor la petrolul brut.

Prețurile la uleiurile vegetale au scăzut cu 12,0 la sută într-o lună, în principal din cauza scăderii prețurilor la uleiul de palmier generată de prăbușirea prețurilor la petrolul brut și a creșterii incertitudinilor cu privire la impactul pandemiei asupra piețelor petroliere din întreaga lume. Prețurile pentru uleiul din soia și rapiță au urmat aceeași tendință.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a scăzut cu 3,0 la sută, determinat de scăderea cotațiilor și a cererii globale de import pentru praf degresat și lapte integral, datorată în mare măsură unor perturbări în lanțurile de aprovizionare a produselor lactate, din cauza măsurilor de izolare care vizează controlul răspândirii COVID-19.

Prețul cerealelor, în scădere

Indicele FAO pentru prețurile la cereale în luna martie a scăzut cu 1,9 la sută față de februarie și s-a situat aproape de  nivelul său din martie 2019.

Prețurile internaționale la grâu au scăzut, întrucât efectele generate de oferta globalămare precum și de perspectivele favorabile pentru culturile actuale au depășit efectul creșterii cererii de import din Africa de Nord și unele mici limitări la export impuse de Federația Rusă.

Prețurile la porumb au scăzut, de asemenea, din cauza ofertelor mari și a cererii mult mai slabe din partea sectorului de biocombustibili.

În schimb, prețurile internaționale la orez au crescut pentru a treia lună consecutiv, din cauza creșterii rezervelor de către unele state, stimulate de îngrijorările cu privire la pandemie precum și de informațiile care anunțau că Vietnamul ar putea introduce interdicții la export – informații pe care guvernul le-a infirmat între timp.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a scăzut cu 0,6%, condus de scăderea cotațiilor internaționale pentru carnea de ovine și bovine, pentru care disponibilitățile la export sunt mari și capacitatea comercială diminuată de blocajele logistice.

Cotațiile pentru carnea de porc au crescut în schimb pe fondul cererii globale crescute și blocării unor puncte de procesare de către restricțiile privind circulația lucrătorilor.

Rezerve mari de cereale

Previziunile FAO pentru producția mondială de grâu 2020 rămân neschimbate față de luna precedentă, la un nivel aproape de recordul anului trecut, care, împreună cu rezervele suficiente, vor ajuta la protejarea piețelor alimentare de perturbările generate de furtuna coronavirusului.

În raportul cu privire la cererea și oferta de cereale din această lună, FAO și-a majorat estimarea pentru producția mondială de cereale în 2019 la 2 721 de milioane de tone, cu o creștere de 2,4 la sută față de 2018.

În funcție de tip, estimările din 2019 ale FAO se situează acum la 1 445 milioane tone pentru cereale grosiere, 763 milioane tone pentru grâu și 512 milioane tone pentru orez (bază măcinată).

Previziunile FAO pentru producția mondială de grâu din 2020 nu s-au schimbat față de luna trecută și este de 763 de milioane de tone, cu așteptările unor producții mai scăzute în Uniunea Europeană, Ucraina și Statele Unite ale Americii compensate de creșterile de producție anticipate în Federația Rusă, India și Pakistan – deși infestările cu lăcuste în ultimele două țări ar putea tempera creșterea prevăzută.

Pentru porumb, cea mai importantă cereală grosieră, recolte record sunt așteptate în Brazilia și Argentina, iar producția de porumb din Africa de Sud este de așteptat să se recupereze puternic după seceta de anul trecut. În alte țări, deciziile de însămânțare pot fi influențate de scăderea prețurilor internaționale la porumb.

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Aproape două treimi dintre români au făcut economii în ultimele 12 luni

Românii încearcă să se pregătească pentru situațiile neprevăzute făcând economii. Astfel, peste 64% dintre respondenții români ai unui sondaj...

Ungurii de la KÉSZ au autorizație de construire pentru ansamblul Corallis Apartments

KÉSZ a obținut autorizația de construire pentru proiectul rezidențial Corallis Apartments, situat pe malul Lacului Grivița, în zona Petrom...