Perioada Sărbătorilor poate fi una propice pentru unele restaurante, mai ales pentru cele care aleg să își surprindă clienții cu un meniu special de sezon, dar și cu un ambient festiv. Deși este o tehnică de marketing veche, aceasta încă funcționează, iar clienții vin întotdeauna în localurile cu oferte speciale de Sărbători. Însă, pentru a te asigura că îți întâmpini oaspeții cum se cuvine, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le pui la punct în restaurantul tău!
Asigură o curățenie impecabilă
Dacă vei organiza diferite petreceri de Sărbători în cadrul restaurantului tău, ar fi ideal ca localul să arate impecabil, astfel încât clienții să se simtă ca acasă. În plus, o curățenie eficientă înseamnă și un plus de siguranță, atât pentru personal, cât și pentru clienți. Tocmai de aceea îți recomandăm să te ocupi de igienizarea restaurantului înainte de Crăciun. Podelele, geamurile, balustradele, scările și ușile trebuie să fie dezinfectate corespunzător, iar același lucru este valabil și în cazul meselor și a scaunelor, dar și în bucătărie, unde este cel mai important ca totul să fie dezinfectat. Pentru o curățenie eficientă poți folosi detergenți profesionali horeca, ideali pentru igienizarea suprafețelor mari, dar și echipamente speciale de curățenie – de la lavete, până la bureți, perii, mopuri, mănuși și aspiratoare profesionale.
Creează un ambient festiv
Oamenii care aleg să vină la restaurant în perioada Sărbătorilor își doresc să se bucure de momente frumoase, într-un ambient festiv. Tocmai de aceea este important ca restaurantul să fie decorat în ton cu spiritul Sărbătorilor. Pe lângă meniul plin de bucate tradiționale, și decorul trebuie să fie ales special. Așa că poți decora pereții sau grinzile cu crenguțe de brad, beteală sau cu instalații de luminițe. De asemenea, pe mese poți așeza câte un sfeșnic cu lumânări, decorat cu conuri, clopoței și globulețe colorate, iar la intrarea în restaurant poți decora un brad mare, care să atragă atenția tuturor clienților. Și muzica are un rol esențial, așa că poți schimba playlistul cu unul de sezon, alegând câteva colinde clasice, perfecte pentru perioada Sărbătorilor de iarnă.
O altă metodă inedită de a crea un ambient festiv în restaurant poate fi cu ajutorul unui difuzoare speciale de parfum, alegând câteva arome de sezon, cum ar fi mirosul de brad, de scorțișoară sau de portocală.
Pregătește echipa și lista de preparate în avans
Dacă îți dorești să organizezi un meniu festiv pentru perioada Sărbătorilor ar fi ideal dacă ai organiza din timp tot ce ține de partea de logistică. Asigură-te că ai la punct toate rețetele și că bucătăria este dotată cu toate cele necesare, de la ingrediente, până la la echipamentele electrocasnice. Atunci când ai un meniu special este ideal să verifici de mai multe ori dacă toate ingredientele sunt suficiente și dacă echipa știe exact ce are de făcut. S-ar putea ca unii angajați să fie în concediu în perioada Sărbătorilor, așa că ar fi bine să îți reorganizezi echipa, astfel încât totul să decurgă fără probleme în bucătărie, iar preparatele să fie gata la timp pentru clienții din restaurant.
Alege un meniu de sezon
Pentru a-ți întâmpina clienții în spiritul Sărbătorilor ar fi ideal dacă ai pregăti pentru ei un meniu special de sezon, care să cuprindă preparate și băuturi specifice Crăciunului. Iar dacă nu vrei să schimbi meniul clasic, poți adăuga o pagină în plus, care să cuprindă bunătăți din carne de porc – lebăr, cârnați, jumări, dar și prăjituri și cozonac. Iar vinul fiert ar trebui să fie la loc de cinste, fiind favoritul tuturor în perioada Sărbătorilor.
De asemenea, poți promova acest meniu festiv chiar la intrarea în restaurant, printr-un banner special, sau poți face câteva postări pe rețelele de socializare, publicând fotografii cu preparatele de sezon. Cu siguranță clienții pofticioși vor fi dornici să încerce noile bunătăți din meniu. De altfel, poți promova acest lucru și printr-un newsletter către clienții fideli, prin care poți invita oaspeții la o degustare de brânzeturi și preparate din carne de porc.
Așadar, dacă vrei să îți pregătești restaurantul de Sărbători poți începe cu o sesiune serioasă de curățenie, pentru a te asigura că totul este impecabil. Următorul pas ar fi alegerea decorațiunilor, așa că ghirlandele, globurile, clopoțeii și lumânările parfumate nu ar trebui să lipsească din peisaj. Iar la final te poți ocupa de meniu, care ar trebui să cuprindă neapărat câteva preparate de sezon.