Polizoarele unghiulare sunt o investiție pentru ani întregi – Criterii de selecție a modelului adaptat nevoilor și experienței tale

Ca orice gospodar care își respectă munca, păstrezi în casă o trusă de scule de calitate pentru reparații diverse. Sau, te afli printre pasionații de bricolaj ori ești profesionist în domeniul construcțiilor.

Una dintre uneltele indispensabile pentru munca ta, indiferent de situația de mai sus în care afli este polizorul unghiular sau flexul, cum mai este denumită această unealtă. Dispozitivul este deosebit de versatil pentru lucrări de amatori sau pentru construcții ori reparații profesioniste. Mai mult, poate tăia majoritatea materialelor ori poate șlefui metale dure și nu numai.

Ce e important să iei în calcul pentru un polizor unghiular de calitate?

Alături de bormașină, polizorul unghiular sau flexul este aparatul care nu trebuie să lipsească din gospodăria nici unui bărbat. Flexul este indicat pentru tăierea metalului, pentru netezirea suprafețelor dure sau chiar în activități de sculptură. Acest aparat este mereu o investiție pentru activitățile profesionale sau casnice. Înainte de a lua o decizie ia în calcul nevoile pe care le ai și așteptările pe care trebuie să le împlinească o astfel de unealtă.

●       Tipul de alimentare

Gândește-te cât de des vei folosi flexul în munca ta. Dacă ai nevoie de un polizor unghiular pentru reparații ocazionale, de plăcere sau necesare pe lângă casă, atunci cea mai bună soluție pentru tine este flexul cu acumulator. Acest model este ușor de transportat, ceea ce îl recomandă în special persoanelor începătoare sau amatorilor. Un polizor unghiular cu conectare la electricitate este ideal în cazul activităților zilnice sau frecvente. Acest tip de aparat dispune de o putere mai mare și este conceput astfel încât să facă față sarcinilor cu grad mare de complexitate. Polizoarele unghiulare cu fir sunt adecvate pentru tăierea metalului, șlefuirea suprafețelor dure sau îndepărtarea urmelor de rugină de pe suprafețe întinse.

●       Puterea motorului

Acest criteriu trebuie să fie adaptat nevoilor tale. Un flex cu putere crescută a motorului implică automat costuri mai mari. Așadar, optează pentru un aparat de acest fel cu o putere corespunzătoare frecvenței de utilizare. Puterea motorului în cazul polizoarelor unghiulare începe de la 300 de Watti și poate atinge 3000 de Watti. De exemplu, dacă nu lucrezi în domeniu sau dacă îți dorești un flex pentru reparații ocazionale, atunci orientează-te către un model cu acumulator și putere de 500-800 de Watti. Dacă vrei un flex pentru tăierea suprafețelor de faianță, gresie, lemn sau pentru țevi subțiri, investește într-un polizor unghiular cu putere între 1000 – 1500 de Watti. În cazul profesioniștilor, atenția se mută către materiale mai groase, mai dure, cum sunt cele din domeniul construcțiilor sau amenajărilor interioare. Așadar, un aparat cu putere de minim 2000 de Watti este răspunsul căutărilor tale.

●       Mărimea discului

Polizoarele unghiulare includ discuri de dimensiuni standard și anume: 115 mm, 125 mm, 180 mm și 230 mm. Ai nevoie de un flex care permite utilizarea unui disc mai mare sau mai mic, în funcție de specificul activităților pe care urmează să le execuți. Un flex care are un disc cu diametrul de 115 mm este recomandat pentru tăierea suprafețelor de gresie sau faianță. Discul cu diametrul de 125 mm face față operațiunilor executate pe aceleași tipuri de suprafețe, însă care trebuie să aibă de această dată o dimensiune mai extinsă. Pentru lucrări profesionale care implică tăierea metalelor dure, a dalelor, a suprafețelor din piatră sau lemn masiv, un disc cu diametrul între 180 – 230 mm este cel recomandat. De reținut că la această dimensiune a discului, nu este recomandată ascuțirea obiectelor.

●       Turația

Rotațiile pe minut ale unui flex pot varia între 5000 și 12000. Rotațiile pe minut depind de dimensiunea discului. Pentru muncă uzuală, un disc de mărime mică și medie necesită un număr aproximativ de 5000 de rotații pe minut. Discurile de 230 mm au nevoie de o viteză de rotire de maxim 10.000 rotații pe minut. Când lucrezi în domeniu, sarcina ta vizează lucrările complexe. Pentru acestea ai avea nevoie de un model care oferă 11. 000 sau 12. 000 rotații pe minut.

●       Mânere de siguranță

Pentru a evita riscul accidentelor de muncă, ai în vedere ca polizorul unghiular pe care îl alegi să aibă următoarele măsuri de siguranță: mâner ergonomic cu suprafață aderentă, mâner secundar pentru controlul aparatului în timpul funcționării, apărători de protecție a discului și accesorii de protecție (ochelari și mănuși de protecție).

Fiecare dintre noi s-a gândit cel puțin o dată în viață să recondiționeze anumite obiecte vechi dar dragi, să renoveze camera de odihnă, adică într-un cuvânt: sa își înfrumusețeze căminul. Dacă ai în plan să schimbi gresia ori faianță din locuință, ori dacă îți dorești o unealtă pentru tăierea și șlefuirea anumitor materiale, polizoarele unghiulare sunt la dispoziția ta. Cu acest ghid simplu pentru cumpărături, cu siguranță ești mai aproape de modelul de polizorul unghiular perfect compatibil așteptărilor tale.

- Publicitate -

Aproape o treime dintre cei care călătoresc cu autocarul sunt nemulțumiți de autogări

Aproape o treime dintre cei care călătoresc cu autocarul sunt nemulțumiți de calitatea autogărilor, considerându-le nesigure, arată un sondaj...

1 din 7 români consideră că deșeurile de plastic din natură au devenit o problemă majoră

Deșeurile din plastic aruncate în natură – în păduri, ape sau pe marginea drumului – sunt considerate una dintre...