Plățile cu cardul au crescut cu 60% de la începutul pandemiei

Valoarea și numărul tranzacţiilor de plată cu cardul au crescut cu 61%, în iunie 2021 comparativ cu iunie 2019, pe fondul pandemiei, potrivit analizei DreptulLaBanking.

Numărul tranzacțiilor de plată cu cardul a avansat până la 327 milioane, de la 203 milioane, înregistrate în anul pre-pandemie.

Valoarea tranzacţiilor de plată cu cardul a ajuns la 41,4 miliarde lei, la finele lunii iunie 2021, față de 25,8 miliarde lei în urmă cu doi ani, când nu era pandemie.

Peste 19 milioane de carduri în România

Numărul total al cardurilor aflate în circulație în România, la sfârșitul lunii iunie 2021, se ridica la 19,2 milioane, cu 8,5% mai mare față de luna iunie 2019.

Dintre acestea, la sfârșitul semestrului I 2021, un număr de 16,2 milioane reprezentau carduri de debit și 2,9 milioane carduri de credit. 

Chiar și în aceste condiții, România are aproximativ un card bancar/cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene.

Ce fac românii cu cardul

Dintre utilizatorii de servicii financiare, 43% efectuează plăți cu cardul la comercianți (POS) și 27% plătesc prin Internet/Mobile Banking.

Interesant este că 61% dintre respondenții unui sondaj IRES au menționat că retrag numerar de la bancomate (ATM).

Totuși, comportamentul de utilizare a cardurilor arată o reducere cu 30% a ponderii persoanelor care retrag numerar de la bancomat, comparativ cu situația de acum cinci ani.

50% dintre românii care utilizează servicii bancare au declarat că nu folosesc niciodată sau aproape niciodată aplicația de Internet Banking, iar 43% nu folosesc mobile banking.

- Publicitate -

Prețurile apartamentelor au crescut și în luna aprilie. Au fost realizate 15.000 de tranzacții

În luna aprilie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 14% comparativ cu luna...

Mai mulți vizitatori și vânzări mai mari pentru chiriașii NEPI Rockcastle

Vânzările chiriașilor centrelor comerciale NEPI Rockcastle, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari primul trimestru din 2024 față...