Cifra de afaceri a producătorilor de vin din România a crescut cu peste 20% față de 2020 la cel mai ridicat nivel din istorie, de aproape 2,1 miliarde lei în 2021, arată datele KeysFin.
În 2021, în România existau 611 de companii care aveau ca obiect de activitate producția de vinuri și/sau cultivarea de struguri, cu 1% mai multe față de 2020 și în creștere cu 25% comparativ cu 2012.
În ceea ce privește topul producătorilor de vin locali, liderul pieței a rămas CRAMELE RECAȘ, cu o cotă de 12% din total și o cifră de afaceri de 252 milioane lei.
Urmează JIDVEI (jucător care a înregistrat în 2021 a doua cea mai mare creștere nominală anuală din Top 5, de 36,6 milioane de lei, ajungând astfel la o cotă de 8,7% din total).
Topul este completat de COTNARI (cu 7,9% din total), ZAREA (compania cu cea mai mare creștere procentuală anuală din Top 5, de 32%, care a urcat astfel un loc în top 5 și a ajuns la 7% din total) și CRAMA CEPTURA.
Primii 10 producători de vin din România au avut o cifră de afaceri cumulată de aproape 1,2 miliarde de anul trecut, ceea ce a reprezentat 56% din piață.
Consumul de vin, în creștere
Consumul de vin a înregistrat o creștere de aproximativ 12% după ieșirea din pandemie, odată cu redeschiderea restaurantelor și reluarea evenimentelor cu public.
În 2021, un român a băut cu 2,6 litri mai mult vin față de 2020, ajungând în medie la 23,7 litri potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.
România, pe locul șase în Europa la producția de vineri
Resursele totale de vinuri din România au crescut cu 658,1 mii hl față de 2020, la 7.795 mii hl în 2021 potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
Avansul s-a datorat în principal producției de vinuri care a crescut cu 11,5% (+467,8 mii hl), în 2021 față de anul anterior. Importul de vinuri și stocul inițial de vinuri au crescut, cu 31,3% la 582 mii hl, respectiv cu 2,0% la 2.695 mii hl în 2021 comparativ cu 2020.
Exportul de vinuri a scăzut cu 9,9 mii hl față de anul precedent, la 189 mii hl în 2021, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
România rămâne al șaselea producător european în ciuda secetei, cu 4,6 milioane hectolitri, după un avans de aproximativ 4% în 2022, potrivit estimărilor Organizației Internaționale a Viei și Vinului.
Italia rămâne cel mai mare producător de vinuri din UE după menținerea la nivelul de 50,3 milioane hectolitri, iar Franța își consolidează poziția a doua după o creștere de 17% la 44,2 milioane hectolitri.