Piața românească de investiții imobiliare, tranzacții de peste 202 milioane euro

Primul trimestru din 2024 s-a încheiat cu investiții imobiliare în valoare totală de 202 milioane de euro în România, în creștere cu 69% față de primele trei luni din 2023, conform raportului Colliers CEE Investment Scene Q1 2024.

Astfel, România a înregistrat cea mai bună performanță în comparație cu celelalte cinci economii majore (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia) din Europa Centrală și de Est (ECE).

Mai mult, în primul trimestru al acestui an, țara noastră a reprezentat 16% din volumul total de investiții al regiunii, comparativ cu 5-7%, cât înregistra în anii dinaintea pandemiei.

În ansamblu, volumul total de investiții din cele șase țări din Europa Centrală și de Est a scăzut cu 15% comparativ cu primul trimestru din 2023, până la aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Republica Cehă a devenit noul lider în regiune, volumele de investiții reprezentând 46% din totalul celor mai mari 6 țări din Europa de Est, surclasând Polonia, care a avut o pondere cumulată de 30%.

Volumul tranzacțiilor pe sectoare

Sectorul de retail a fost dominant în România în primul trimestru al anului 2024 în ceea ce privește activitatea tranzacțională, cu o pondere de circa 66% din volumul total al investițiilor, urmat de sectorul hotelier (21%).

Și la nivelul ECE, sectorul de retail este noul lider, reprezentând 43% din volumele tranzacționate în primul trimestru din 2024, urmat de hoteluri, cu o cotă de 20% și I&L cu 15%.

Volumul investițiilor în birouri a continuat să scadă în primele trei luni ale anului în curs, reprezentând doar 13% din volumele înregistrate în Europa Centrală și de Est.

CITEȘTE ȘI: Tranzacțiile globale au înregistrat o oprire bruscă după declanșarea pandemiei

- Publicitate -

Leroy Merlin a investit 2 milioane euro în relocarea magazinului din Electroputere Mall

Leroy Merlin a inaugurat noul magazin din Electroputere Mall Craiova, relocat în același centru comercial, pe o suprafață extinsă...

Al doilea magazin TEDi din Pitești s-a deschis în centrul comercial Supernova

Noul magazin TEDi Supernova Pitești se întinde pe o suprafață de 755 mp și comercializează articole de uz casnic,...