În pofida unei scăderi a numărului de tranzacții în prima jumătate a acestui an, trimestrul al treilea arată o revenire a activității pe piața românească de fuziuni și achiziții, conform datelor PwC.
Au fost anunțate 77 de tranzacții în perioada iulie-septembrie, față de 53 în intervalul similar din 2023, cu sectorul imobiliar, cel al bunurilor de consum și energia regenerabilă generând peste 65% dintre acestea.
În valoare, piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat o creștere de peste 2,7 ori față de trimestrul trei al anului trecut, excluzând impactul IPO-ului Hidroelectrica din iulie 2023.
Dacă în T3 din 2023 doar trei tranzacții raportate depășeau 40 de milioane de euro, în trimestrul trei al acestui an avem 10 astfel de tranzacții. Sectoarele de energie și real estate rămân reprezentative și în acest eșantion.
Tranzacțiile mici, sub 5 milioane de euro, au devenit tot mai rare în piața românească, ele având o pondere mai mică de 10% în T3 din 2024, față de 56% în același interval al anului trecut.
Cele două tranzacții anunțate în august de PPC și Nala Renewables, cu parcurile eoliene achiziționate de la Evryo Power și OX2, au contribuit cu peste 900 de milioane de euro la valoarea totală a pieței.
La nivelul primelor nouă luni ale anului, piața românească de fuziuni și achiziții a înregistrat un total de 192 de tranzacții anunțate, cu o valoare cumulată aproape 4,4 miliarde de euro, în creștere cu 6% an/an (fără a lua în calcul IPO-ul Hidroelectrica).
CITEȘTE ȘI | PwC, aplicație care simulează impactul legislației asupra costurilor cu forța de muncă
MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESS| ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |