Piața locuințelor în 2023. Creștere de prețuri la vânzare, „explozie” a chiriilor

În 2023, apartamentele scoase la vânzare în România au fost, în medie, cu 7% mai scumpe decât anul trecut, cel mai des căutate fiind apartamente cu două camere (în proporție de 48%).

Prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost de 1.687 euro/metru pătrat (+7% față de 2022), în timp ce prețul pentru cele vechi a fost ușor mai scăzut – 1.683 euro/metru pătrat (+8%).

În București, prețul mediu solicitat a fost de 1.582 euro/metru pătrat (+4% față de 2022), în timp ce în Cluj-Napoca un apartament s-a vândut, în medie, cu 2.457 euro/metru pătrat (+7%), conform datelor Storia.

Cele mai mici prețuri în 2023 la vânzarea unei locuințe, luând în calcul reședințele de județ, s-au găsit în Reșița, unde prețul mediu solicitat a fost de 757 de euro/metru pătrat.

A crescut și prețul chiriilor

În Capitală, chiriile au crescut în toate sectoarele, iar cea mai mare creștere (+18%) s-a înregistrat în sectoarele 1 și 2 la apartamentele cu două camere și în sectorul 5 la cele cu trei camere.

În Cluj-Napoca o garsonieră s-a închiriat, în medie cu 337 euro/lună, în timp ce un apartament cu două camere s-a închiriat cu 527 euro/lună. Prețurile medii de închiriere ale apartamentelor cu trei camere au crescut cu 19%.

CITEȘTE ȘI: Geografia prețurilor locuințelor scoase la vânzare în București

În Iași, prețurile medii s-au situat astfel: 292 de euro pentru o garsonieră, 411 euro pentru un apartament cu două camere și 500 de euro pentru un apartament cu trei camere.

În Constanța s-au înregistrat creșterile cele mai mari (între 26% și 34%). Garsonierele au avut un preț mediu de 286 euro, apartamentele cu două camere – 449 euro, iar apartamentele cu trei camere au avut un preț mediu de 601 euro.

În Timișoara, prețul închirierii unei garsoniere a fost, în medie, de 237 euro. Pentru un apartament cu două camere cei interesați au plătit, în medie, 380 de euro, iar un apartament cu trei camere s-a închiriat cu 430 de euro.

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

LPP a deschis al doilea depozit din România, dedicat vânzărilor online

Unitatea de 40.000 mp din România este al doilea centru de fulfillment gestionat de grupul polonez LPP în țara...

Al doilea Annabella Retail Park se deschide pe 1 august, la Râmnicu Vâlcea

Al doilea strip-mall Annabella Retail Park se va deschide pe 1 august la Râmnicu Vâlcea. Acesta are o suprafață...