Piața imobiliară în 2018, optimism și creștere pe toate segmentele

Piața imobiliară în 2018 va cunoaște o creștere susținută, este concluzia principală a evenimentului Real Estate & Construction Forum, organizat ieri, 6 martie, de Business Mark.

În ceea ce privește spațiile logistice și industriale, agenția imobiliară Cushman & Wakefield Echinox vede o creștere similară cu anul trecut. Mai mult, analizele proprii arată că 50% din spațiile logistice ale României sunt concentrate în București, majoritatea în zona de vest a orașului, în special de-a lungul autostrăzii A1.

Se observă o creștere a interesului și pentru Sibiu, Brașov și Cluj-Napoca, dar și o stagnare în Timișoara.

Sînziana Pardhan, P3 Logistic Parks, a adăugat că dezvoltarea serviciilor logistice merge mână în mână cu infrastructura, iar anul trecut impulsul dezvoltărilor logistice a fost dat de magazinele online.

În plus, clienții au devenit mai pretențioși, vor ca spațiile logistice să fie dezvoltate conform unor specificații tehnice ale concernului, iar fișele de proiect sunt foarte stricte.

Interesant este că, așa cum arată un raport al Băncii Mondiale, orașele secundare din România au avut în ultimii ani cea mai mare creștere a PIB/cap de locuitor din UE.

În segmentul rezidențial clienții sunt interesați din ce în ce mai mult de comunitate

Alex Skouras, Managing Partner Alesonor, dezvoltatorul Ambra Gardens, spune că majoritatea clienților încep să fie mai atenți la facilitățile comunitare ale unui ansamblu, fiind mult mai educați și mai atenți la calitatea lucrărilor.

Pentru a veni în sprijinul acestor noi cerințe, Ambra Gardens va dezvolta în perioada următoare o „suburbie” verde, care va include grădiniță, terenuri de sport, magazine, restaurante.

În ceea ce privește cererea de apartamente, proprietarul Cosmopolis vede o cerere similară cu cea de anul trecut, în timp ce agențiile imobiliare spun că există o cerere de zece ori mai mare decât oferta, iar dezvoltatorii au ajuns să vândă tot ce construiesc.

Cluj-Napoca: doar 15% din locuințele vândute au fost achiziționate cu credit

Adrian Vascu, Senior Partner Veridio, a prezentat un studiu bazat pe datele privind tranzacțiile imobiliare din Cluj-Napoca, așa cum au fost înregistrate de primărie. Astfel, se observă că prețurile reale ale tranzacțiilor sunt cu 20% mai mici ca în analizele imobiliare și numai 15% din clienți au cumpărat locuințe prin credit imobiliar.

Alex Skouras a confirmat aceste cifre și a adăugat că mai puțin de jumătate din clienții Ambra Gardens su cumpărat locuințele cu credit impotecar.

- Publicitate -

Veniturile din mineritul Bitcoin, vârf de 107 milioane de dolari într-o zi

Veniturile zilnice din mineritul Bitcoin au atins un maxim istoric de 107,7 milioane de dolari în ziua înjumătățirii recompenselor,...

Principalii dezvoltatori imobiliari au început să-și consolideze portofoliile de terenuri

Principalii dezvoltatori imobiliari din România au început să-și consolideze portofoliile de terenuri, iar 2024 se anunță un an foarte...