Evoluția pieței imobiliare din 2020 a fost influențată major de pandemia COVID-19, care a schimbat peisajul economiei din întreaga lume.
Specialiștii în imobiliare preconizează că efectele pandemiei se vor resimți multă vreme de acum înainte. Schimbarea preferințelor oamenilor cu privire la propria locuință ar putea rămâne și după ridicarea restricțiilor și revenirea la normalitate.
Iată trei tendințe care se conturează în perioada următoare pe piața imobiliară din România, observate de agenții imobiliari în ultima perioadă.
Biroul de acasă
Noțiunea de telemuncă era deja populară, în special în rândul tinerilor. Companiile moderne ofereau și în 2019 posibilitatea ca angajații să lucreze de acasă 4 sau chiar mai multe zile pe lună.
În 2020 însă, odată cu apariția restricțiilor determinate de urgența sanitară, munca de acasă a căpătat noi valențe. Acolo unde s-a putut, migrarea către online a fost 100%. Vara, care a venit cu o relaxare, nu a însemnat însă întoarcerea la birou. Multe dintre companii lucrează încă de acasă, angajații reunindu-se doar pentru anumite activități, atunci când este cazul. În plus, elevii învață și ei online.
Cum influențează acest nou stil de viață piața imobiliară?
Automat, cererea din imobiliare se schimbă. Sunt mai căutate locuințele cu mai multe camere, cele care permit și amenajarea unui birou. Evident, este necesar să avem și resursele pentru acest tip de locuință. Modul în care evoluează piața forței de muncă indică însă o tendință interesantă. Persoanele al căror job le permite munca de acasă și ar avea nevoie de o casă mai mare, au reușit să își păstreze veniturile în această perioadă. Așa că își pot permite o locuință nouă.
Cunoscând aceste aspecte, agențiile imobiliare și dezvoltatorii sunt mai atenți la acest nou tip de cerere apărută.
De la centrul orașului în zone rezidențiale sau chiar la sat
Vorbim despre un nou tip de cerere pentru numeroasa categorie a populației care poate lucra de acasă. Nu doar tipul de apartament căutat se schimbă acum, ci și tipul de locuință sau zona în care este amplasată.
Dacă înainte preferințele mergeau către apartamente în zone cât mai apropiate de centru sau de locurile de muncă, biroul de acasă elimină această preferință. Multe persoane se orientează acum către zonele rezidențiale, unde pot cumpăra un apartament generos ca suprafață sau chiar o casă cu teren.
Altă categorie, din ce în ce mai numeroasă, alege chiar mutarea mai departe de oraș. Un sat în care internetul nu lipsește, o casă mică, dotată cu utilități, spațiu mai mult pentru copii, mai ales într-o perioadă în care socializarea este mai dificilă… Puțini își imaginau la finele lui 2019 că exact peste un an vor bea cafeaua în cerdac înainte de a se loga pentru prima ședință a zilei, dar iată că astăzi este ceva normal.
Apariția de noi business-uri, inclusiv agenții imobiliare, în franciză sau independente
O altă tendință care se conturează în perioada pe care o parcurgem este aceea a înființării de noi business-uri. Cu o parte dintre domenii care au avut mult de suferit în această perioadă și o alta, care a continuat să aibă profit, este normal ca antreprenorii să se reorienteze.
O franciză real estate sau o agenție imobiliară independentă este dintre ideile de afaceri care ar fi o alternativă a perioadei. Avantajul francizei imobiliare este acela al rapidității cu care poți demara business-ul. Ai din start la dispoziție un sistem perfecționat pentru a funcționa în condițiile pieței actuale.
Modelul de business pentru o agenție imobiliară, brandul, suportul și training-urile specializate, sistemele de promovare, dar și asistența în dezvoltarea agenției imobiliare sunt esențiale pentru a demara rapid un business cu potențial.
Criza afectează piața imobiliară însă, dar vor rămâne cu siguranță segmente care vor aduce profit, iar franciza agenției tale imobiliare va fi alături de tine pentru a le identifica.
Rămâne să vedem în ce măsură aceste tendințe vor continua și vor influența semnificativ piața imobiliară din România.