CBRE constată, în ultima perioadă, o creștere accentuată a cererii pe piața locală a serviciilor de management de proiect.
Reprezentanții agenției estimează o majorare de peste 20% a acestui segment în 2018. Potrivit CBRE, această tendință se va menține și pe viitor, pentru că experiența din piață a dovedit că investiția în serviciile profesionale de gestionare a proiectului generează economii care acoperă de câteva ori onorariul consultanților implicați.
„Serviciile de project management externalizate au fost considerate pentru mult timp un lux în România. În prezent, situația s-a schimbat, iar tot mai multe companii au constatat că valoarea adăugată a acestor servicii și a celor de management al costului aduc economii semnificative. În cei șase ani de experiență în CBRE cu acest tip de servicii pe piața locală, am observat prin cazuri concrete că investiția în managementul de proiect implementat de specialiști îți aduce economii care ajung să însumeze de câteva ori onorariul plătit echipei de consultanți. Mai exact, vorbim despre value engineering, adică procesul prin care se aduc economii la bugetul proiectului, fără a se face rabat de la calitate sau de la specificațiile acestuia. Practic, reduci costurile implicate recurgând la alte pârghii și păstrând conceptul inițial. CBRE a investit semnificativ în această zonă, fiind lider de piață pe segmentul de management de proiect, având cea mai puternică echipă de consultanți din întreaga industrie de consultanți de real estate și concurând direct cu firmele specializate care oferă doar acest tip de servicii”, spune Gabriel Balaban.
CBRE derulează servicii de management de proiect și cost control pe segmentele de birouri, retail și industrial. În șase ani de activitate, consultanții tehnici ai companiei au coordonat proiecte importante, de la amenajări de spații de birouri, reconfigurări de centre comerciale, până la management pentru construirea de fabrici de elicoptere, componente auto și echipamente electronice.
Printre cele mai sonore nume din portofoliul companiei, în sfera de management de proiect, se numără: Sun Plaza (faza inițială a extinderii), Airbus Helicopters (fabrica de elicoptere de la Brașov), ThyssenKrupp Bilstein (unitate de producție pentru amortizoare de autovehicule, în județul Sibiu) sau Kimball Electronics (fabrică de sisteme electronice, în Timișoara).
De asemenea, CBRE s-a ocupat de proiecte care au implicat spații de birouri cu suprafețe mari (4.000 m2 sau 8.000 m2 ) în proiecte ale unor dezvoltatori ca Skanska (Campus 6), CA Immo, Forte Partners (The Bridge) etc. Agenția a desfășurat servicii de technical due-diligence, precum și project management și monitorizare de costuri pentru London Stock Exchange Group, Johnson&Johnson sau Misys/ Finastra.
„Componenta de due-diligence tehnic este extrem de importantă în procesul de selecție pentru un sediu de birouri și nu numai. Acest serviciu merge de obicei alături de consultanța oferită de echipa implicată în gestionarea tranzacției, iar scopul său este acela de a se asigura că amplasamentul vizat este cel mai bun și din punct de vedere tehnic, compania noastră lucrând pentru a oferi clienților servicii integrate, în scopul de a-i sprijini în obținerea celor mai bune rezultate”, a adăugat Gabriel Balaban.