Piața de self-storage românească a ajuns la o suprafață de 25.000 mp

Piața de self-storage (depozite de închiriat) din România a ajuns la 25.000 mp închiriabili în 2022, ceea ce reprezintă o cotă de 0,2% din suprafața totală de astfel de soluții de depozitare în Europa, potrivit CBRE.

La finalul primul trimestru din 2022, 43% din suprafața închiriabilă era ocupată, așteptările fiind ca gradul de ocupare să crească în viitorul apropiat.

În România, 43% din acest tip de depozite sunt închiriate de persoane fizice, iar 57% din unitățile de depozitare cu auto-servire sunt închiriate de companii, ceea ce reprezintă cel mai mare procent din Europa.

Astfel, în ceea ce privește închirierea de spații de depozitare de către companii, România este urmată de Polonia (48%), Cehia (45%) și Spania (39%).

În același timp, în România chiria medie pentru spațiile de depozitare de tip self-storage este de 126 euro pe metru pătrat pe an, a doua cea mai ieftină chirie din Europa după Letonia (96 euro/mp/an), în timp ce chiria medie în Europa este de 290 euro/mp/an.

Piața de auto-depozitare (self-storage) din întreaga Europă a avut un an record în 2021, în condițiile în care volumul total al investițiilor a ajuns la 650 milioane euro, de 3,5 ori mai mult decât în 2020.

Mai mult, în ultimii cinci ani, numărul de locații a crescut cu 70%, însumând peste 5.400 de locații de depozitare, cu aproximativ 11,5 milioane mp de spații închiriabile în toate țările europene. Cu o cotă de piață de aproape 40%, Marea Britanie este lider de piață în ceea ce privește stocul.

Majoritatea operatorilor de profil au înregistrat o rată de ocupare de peste 85% în Europa. Toate țările au raportat o creștere a nivelului de ocupare în timpul pandemiei. În top se află Danemarca și Cehia, care au atins un grad de ocupare de 92% fiecare, urmate de Elveția (88%) și Belgia (87%).

CITEȘTE ȘI: Arcese a închiriat 6.500 mp spații de depozitare în proiectul WDP Dragomirești

- Publicitate -

Piața hotelieră din București a continuat să recupereze scăderile din pandemie

Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă...

București vs Ilfov. Cum a evoluat piața imobiliară din cele două zone

Tranzacțiile rezidențiale din județul Ilfov au crescut cu 6% în 2023, comparativ cu anul precedent, în vreme ce, în...