Piața de mâncare gătită şi băuturi a ajuns anul trecut la 10,32 miliarde lei, în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj şi Braşov.
Este o scădere cu 29% faţă de anul 2019, arată studiul „National Foodservice Research”, realizat de Hospitality Culture Institute.
Mai mult, 47% din piaţa de mâncare gătită este generată de serviciile de livrare utilizate de 9 din 10 respondenţi din Bucureşti şi din marile oraşe din ţară.
63% dintre cei care au comandat mâncare cel puţin o dată în ultimele şase luni au făcut-o pentru acasă și doar 17% la locul de muncă. În schimb, 40% dintre cei intervievaţi au declarat că bugetul pentru a mânca în oraş a scăzut în ultimul an.
Cele cinci oraşe reprezintă 60% din total piaţă, ceea ce înseamnă că industria ospitalităţii a avut o valoare de 17 miliarde lei în 2020, la nivel național.