Piața românească de fuziuni și achiziții a înregistrat 183 de tranzacții în primele nouă luni din 2023, reprezentând o scădere de 6,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată un raport EY.
Valoarea estimată a activității de fuziuni și achiziții a fost, de asemenea, mai mică de la an la an, de 4,2 miliarde USD față de 5,2 miliarde USD în primele nouă luni din 2022.
Această evoluție a fost în concordanță cu tendințele regionale și globale, valoarea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții din Europa scăzând cu aproximativ 40% în aceeași perioadă.
Cea mai mare tranzacție în această perioadă rămâne vânzarea operațiunilor grupului italian Enel din România către Public Power Corporation, principala companie de energie electrică din Grecia, pentru 1,4 miliarde USD.
O altă tranzacție notabilă anunțată în primele nouă luni ale anului 2023 a fost achiziționarea de către fondul Investcorp, cu sediul în Bahrain, a unei participații majoritare în NetRom Software, un dezvoltator de software, pentru o sumă estimată la 110 milioane USD.
În plus, activitatea de tranzacționare din trimestrul al treilea din 2023 față de trimestrul al treilea din 2022 a scăzut și în România, cu o reducere a volumelor cu 19,4% și a valorii estimate cu 41,7%.
Investitorii strategici continuă să fie actorii dominanți ai pieței locale de fuziuni și achiziții, reprezentând 87% din tranzacții în primele nouă luni ale anului 2023.
Tranzacțiile interne au înregistrat un avans de 6,7% în această perioadă comparativ cu același interval din 2022, numărând 95 de tranzacții, în timp ce jucătorii străini și-au diminuat activitatea pe piața locală cu 21,3%.
În ceea ce privește țara de origine, cei mai activi investitori au venit din Statele Unite, Austria și Elveția (câte 7 tranzacții fiecare), urmate de Germania și Grecia, cu câte 6 tranzacții.