Piața de capital locală își continuă expansiunea cu un ritm mai scăzut decât în 2021

Capitalizarea companiilor listate la BVB, atât segmentul reglementat, cât și SMT, a ajuns la 229 miliarde lei la sfârșitul primului trimestru din 2022. Este cu 20% peste nivelul atins în perioada similară a anului trecut, dar sub nivelul înregistrat la 31 decembrie 2021, potrivit unui raport realizat de PwC.

În 2021, piața locală de capital a stabilit un record în ceea ce privește capitalizarea, aceasta crescând cu peste 50% și ajungând la 249 miliarde lei (50 miliarde euro) la sfârșitul anului.

Contextul a fost mai favorabil față de anul anterior, cu o reducere a îngrijorărilor legate de pandemie și o mai mare vizibilitate internațională, ca urmare a includerii mai multor companii românești în indicii FTSE.

Segmentul SMT – Aero rămâne cel mai atractiv pentru listări, în special pentru companiile mici și mijlocii, în primul trimestru 2022 fiind înregistrate șapte listări noi pe această piață.

În 2021 au fost finalizate cu succes 20 de listări pe MTS, sectoarele IT și agribusiness fiind cele mai bine reprezentate.

În urma acestor noi listări și datorită evoluției pozitive a companiilor deja listate, capitalizarea de piață a segmentului SMT la sfârșitul anului 2021 s-a dublat în decurs de un an (4 miliarde EUR la 31 dec. 2021 față de 2 miliarde EUR la 31 dec. 2020).

Listările de obligațiuni devin și ele tot mai atractive, în cursul anului 2021 segmentul principal al BVB înregistrând 15 noi emisiuni de obligațiuni de stat și corporative.

Mai mult, finanțarea verde devine din ce în ce mai vizibilă, astfel că pe piața de capital din România au loc primele listări de obligațiuni verzi prin intermediul Raiffeisen Bank (prin cele două emisiuni) și BCR.  

În plus, valoarea cumulată a celor trei oferte publice inițiale de pe piața reglementată în 2021 a depășit 900 de milioane lei.

Ponderea capitalizării bursiere BVB în Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la 20,9% la sfârșitul anului 2021, România situându-se în urma unor țări din regiune precum Cehia, Grecia, Croația și Bulgaria, dar peste Slovenia, Ungaria, Cipru și Slovacia.

Cu un număr semnificativ mai mare de societăți listate în România față de alte țări din regiune, capitalizarea medie a BVB era 132 milioane EUR la 31 decembrie 2021, mai mică decât cea înregistrată pe alte burse regionale, cum ar fi Cehia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croația și Bulgaria.

În 2021, valoarea totală tranzacționată pe segmentul principal al BVB (societățile analizate) a fost de 9 miliarde lei, reprezentând 6% din capitalizarea bursieră la sfârșitul anului.

Sectoarele cu cele mai mari valori tranzacționate în 2021 au fost: Servicii financiare, Petrol și gaze și Materiale, cu ponderi de 42%, 23% și 9% în valoarea totală tranzacționată.

CITEȘTE ȘI: One United Properties anticipează o capitalizare de 2,86 miliarde lei

- Publicitate -

Flanco va construi primele magazine greenfield la Botoșani și Brașov

Primele magazine greenfield (construite de la zero) ale Flanco vor fi la Brașov și Botoșani, în acest sens retailerul...

American software company TaxDome enters the Romanian market

With a strong presence in the United States and a international footprint, TaxDome brings its platform to serve the...