Piata de birouri – tendinte in 2012

sursa foto: mariantherm.ro

Evolutia pietei imobiliare de birouri in ultimii ani a fost influentata de criza economica ce a afectat de altfel mai toate domeniile de activitate. Pentru anul 2012, expertii ESOP estimeaza ca ritmul de tranzactionare va fi apropiat de cel din 2011, poate chiar in crestere.

 

O tendinta interesanta care a aparut anul trecut si va continua si in 2012 este cresterea numarului de tranzactii pentru relocarea sediilor de firma si scaderea tranzactiilor de renegociere sau de prelungire a contractelor de inchiriere pentru spatii de birouri.

O analiza a rapoartele tranzactiilor imobiliare de inchirere si vanzare spatii de birouri incheiate de catre compania imobiliara ESOP in 2011, reflecta o crestere cu 12% a tranzactiilor de relocare, iar la polul opus, tranzactiile de renegociere/reinnoire au scazut cu 8% fata de anul 2010.

 

Cresterea suprafetei spatiilor inchiriate pentru birouri

La fel de interesata este cresterea de aproximativ 18% a suprafetelor medii tranzactionate, de la 1.040 mp in 2010, la aprox. 1.227 mp in 2011.

Firmele si companiile care inchiriaza spatii de birouri sunt interesate mai mult de spatii de birouri cu suprafete mari, care beneficiaza de lumina naturala si permit o organizare eficienta a posturilor de lucru, in cladiri de birouri si vile cu dotari si facilitati de ultima ora.

 

Noul profil al spatiului cautat de chiriasi

In ultimii 2 ani s-a constatat o revenire a interesului companiilor de la spatii de birouri de inchiriat la costuri cat mai mici, catre spatii de birouri cu un raport calitate/pret cat mai avantajos, pe fondul diminuarii efectelor crizei economice.

Ca urmare a acestui trend, in 2011 s-au redus cererile pentru spatii de inchiriat ieftine, dar au crescut tranzactiile pentru spatii de inchiriat care ofera un plus de calitate la preturi convenabile. In termeni conscreti, vilele cu adevarat potrivite pentru birouri si sedii de firma au devenit tot mai rare in piata, iar pretul mediu de tranzactionare a crescut cu aproapre 12% fata de anul 2010.

 

Evolutia pietei de spatii de birouri in 2012 – concluzii

Tendintele pietei si al nivelului tranzactiilor vor fi semnificativ influentate de reluarea mai lenta sau mai dinamica a constructiei de spatii de birouri moderne, si deopotriva de reluarea cresterii economice..

In cursul anului 2012 au fost anuntate relativ putine proiecte, mai exact 10 imobile. Dintre acestea, o dezvoltare importanta este unicredit Tower / Bog’Art BC (15.000 mp), care insa nu va intra in circuitul comercial al spatiilor debirouri de inchiriat.

Un proiect important ce va fi finalizat la jumatatea anului este AFI Cotroceni, care va pune la dispozitie o suprafata de 10.769 mp. Celelalte proiecte in curs de finalizare sunt imobile de suprafata medie, sub 3.000 mp.

 

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...