Piața de birouri din București continuă să se dezvolte, în primele nouă luni ale anului fiind livrate spații noi cu o suprafață cumulată de 124.000 de metri pătrați.
Dezvoltatorii au în diverse faze de construcție clădiri cu o suprafață cumulată de 388.000 de metri pătrați, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Stocul comercial (destinat închirierii) de clădiri de birouri din București se ridică la circa 2,9 milioane de metri pătrați, alte imobile cu o suprafață de circa 150.000 de metri pătrați fiind ocupate de către ocupanți proprietari.
În același timp, cererea din primele trei trimestre s-a ridicat la 160.000 de metri pătrați, în scădere cu 43% față de perioada similară a anului precedent, activitatea tranzacțională fiind dominată de contractele de reînnoire și renegociere a chiriilor, care au reprezentat aproape 46% din cerere.
În timp ce trimestrul al doilea, sub impactul restricțiilor impuse de pandemia Covid-19, a fost unul dintre cele mai slabe pentru piața de birouri din București din ultimul deceniu, cu un volum tranzacționat de doar 44.500 de metri pătrați, cererea a dat semne firave de revenire în cel de-al treilea trimestru, când volumul tranzacționat s-a ridicat la 63.600 mp.
În acest context, rata de neocupare (contractuală) a spaţiilor se situează la 10,8%, remarcându-se o diferență semnificativă între spațiile de clasa A (8,2%) și cele de clasa B (18.2%).
Pe de altă parte, gradul de utilizare a birourilor este la circa 40-50% din nivelul obișnuit înainte de declanșarea pandemiei, în condițiile în care marea majoritate a companiilor continuă să funcționeze în sistem Work from Home sau hibrid.
Cele mai importante proiecte de birouri aflate în construcție sunt One Cotroceni Park, J8 Office Park, Globalworth Square, U Center, One Tower, Miro Offices, Țiriac Tower, Dacia One, Millo Offices, Expo sau Sema London & Oslo, pentru o parte dintre aceste spații aflate în construcție dezvoltatorii având semnate contracte de preînchiriere cu diverși chiriași.