Piața de birouri din București, revenire a cererii în ultimul trimestru din 2020

În ultimul trimestru din 2020 s-au înregistrat tranzacții de spații de birouri în București cu o suprafață totală de 77.000 de metri pătrați, cea mai ridicată valoare trimestrială din an.

Volumul anual al tranzacțiilor a ajuns la aproximativ 237.000 de metri pătrați în 2020, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Față de anul precedent, suprafața de birouri tranzacționată a scăzut cu 39%, în timp ce ponderea contractelor de reînnoire a crescut de la 21% la 45%.

Cel mai important proiect de birouri finalizat în ultimul trimestru al anului 2020 a fost One Tower, cu o suprafață închiriabilă de 24.000 de metri pătrați, parte a proiectului mixt One Floreasca City.

Livrările totale de noi spații de birouri din 2020 însumează 155.000 de metri pătrați, în scădere cu 46% față de nivelul din 2019.

Stocul de birouri din București se apropie de 3 milioane mp

Stocul comercial (destinat închirierii) de clădiri de birouri din București se ridică la circa 2,95 milioane de metri pătrați, alte imobile cu o suprafață de aproximativ 150.000 de metri pătrați fiind ocupate de către proprietari.

Alte proiecte cu o suprafață totală de 350.000 de metri pătrați se află în acest moment în construcție, fiind programate pentru livrare în perioada 2021-2022.

Cele mai importante proiecte de birouri aflate în construcție sunt One Cotroceni Park, J8 Office Park, Globalworth Square, U Center, Miro Offices, Țiriac Tower, Dacia One, Millo Offices, Expo sau Sema London & Oslo, dezvoltatorii având semnate contracte de preînchiriere pentru circa 60% din spații.

Rata de neocupare a ajuns la 12,5%

În acest context, rata de neocupare (contractuală) a spațiilor se situează la 12,5%, remarcându-se o diferență semnificativă între spațiile de clasă A (9,7%) și cele de clasă B (20,7%).

La finalul anului, gradul de utilizare a birourilor a rămas la un nivel relativ scăzut, mai puțin de jumătate dintre angajați venind regulat la birou, în condițiile în care majoritatea companiilor continuă să funcționeze în sistem remote sau hibrid.

- Publicitate -

Trăiește în confort și eleganță aproape de munte. Descoperă apartamente exclusiviste și casele de lux integrate în peisajul montan

Cum te-ai simți dacă ai începe fiecare zi respirând aerul curat de munte de pe terasa locuinței tale? Acest...

Cum funcționează PENNY Iuliu Maniu, primul magazin autonom al rețelei

PENNY deschide în 29 mai, la București, primul magazin autonom, în care articolele sunt scanate automat, prin intermediul unui...