Piața de asigurari RCA în 2022

Perioada din ultimul an nu a fost una favorabilă pentru Romania în statistici. Comisia Europeană a făcut public un clasament al accidentelor auto, iar țara noastră ocupă primele poziții în ceea ce privește numarul de accidente rutiere.

Acest lucru nu poate să blameze doar neatenția șoferilor, ci și alte dificultăți tehnice legate de vehicule sau chiar de starea drumurilor.

Deși e nevoie de o strategie complexă de măsuri pentru a preveni pagubele, atenția rămâne în continuare îndreptată spre piața de asigurari auto. Pentru mulți șoferi, o polita de asigurare RCA reprezintă doar o taxă în plus, ceea ce poate fi un impas. Înțelegerea rolului, dar și a pieței de asigurari auto este vitală.

Pint.ro vine în ajutorul noilor șoferi și a celor care au nevoie de explicarea unor detalii mai complexe legate de asigurarile RCA sau CASCO. Am creat acest articol, pentru a servi drept ghid pentru cei care nu au încă asigurarea RCA întocmită și care vor să caute cea mai bună ofertă pentru a nu plăti sume prea mari pentru bugetul lor.

Asigurare RCA – de ce există și cum se calculează

Oricine are în momentul de față un permis auto știe că o mașină reprezintă o investiție majoră. Pagubele produse de accidentele de pe șosele sunt întotdeauna periculoase, atât pentru bugetele oamenilor, cât și pentru viața lor. Soluția unei pagube materiale enorme este polita RCA.

Probabil mulți șoferi consideră că o asigurare obligatorie RCA este inutilă, deoarece trebuie să plătească oricum o taxă sau pentru că nu au un istoric cu accidente. Incertitudinea face însă ca fiecare dintre noi să fim expuși riscului unui accident, iar scopul politei RCA este să ne ajute să ne ferim de costurile de zeci sau chiar sute de milioane de lei.

Calculul unei asigurări de tip RCA depinde în principiu de sistemul bonus-malus. Desigur că se ia în calcul și modelul mașinii, varsta posesorului și capacitatea motorului, dar istoricul accidentelor este foarte important. Acest sistem recompensează șoferii care nu au produs incidente în trafic și îi penalizează pe cei care produc constant pagube.

Astfel, în cazul în care doriți să vă reînnoiți asigurarea RCA obligatorie și aveți înregistrate accidente în istoric, veți plăti mai mult, automat. Este de la sine înțeles că șoferii experimentați, cu mașini mai vechi și fără vreun accident auto în spate sunt mai avantajați decât alte categorii de șoferi.

De asemenea, cu punctele bonus, puteți ajunge să aveți o reducere de 50% la prețul inițial pentru asigurarea de raspundere civila auto. Totodată, puteți fi taxat cu o majorare de 80% prin sistemul malus, dacă nu conduceți prudent.

Ce asigură o polita auto RCA

Având în vedere faptul că este impusă prin lege, această polita de asigurare acoperă o listă de pagube. Vorbim în primul rând de vătămări corporale, inclusiv deces, dar și de prejudicii care nu au caracter patrimonial, pagube materiale sau cheltuielile de judecată, în situația în care este demarat un proces.

Acest tip de asigurare este valabilă pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, iar termenul de valabilitate poate să fie cuprins între 1 luna si 12 luni de la data stabilită. Procesul de inmatriculare este o condiție importantă pentru întocmirea politei de asigurare RCA.

Ce asigură o polita CASCO

După ce ați finalizat procesul de obținere de asigurare RCA, puteți opta pentru o asigurare CASCO, pentru extra protecție. Asigurarea CASCO nu este obligatorie, dar este recomandată pentru beneficiile pe care la aduce. Aceasta acoperă avarii, pagubele produse de actele de vandalism, pagubele produse de fenomene naturale extreme sau furtul parțial sau total al autoturismului.

Piața de asigurare auto obligatorie în 2022 – diferențe față de anul precedent

Digitalizarea procesului de achiziționare pentru politele RCA și CASCO a produs schimbări majore. Este important de menționat faptul că există pandemia a fost un factor care a influențat prețurile de oferte pentru polita de asigurare RCA. De asemenea, inflația și ultimele provocări economice majore din ultimele luni au adus la scumpiri și în industria asiguratorilor de autovehicule din Romania.

Spre deosebire de anii precedenți, cei care au în posesie un vehicul nou pot plăti și peste 4000 de lei pentru polite de asigurare RCA. Chiar și cei cu reduceri ajung să scoată din buzunar cel puțin 700-800 de lei pentru a încheia polița. S-au anunțat scumpiri de până la 20% pentru categoriile de vârstă și capacitate cilindrică, deci acestea ar trebui să fie repere importante pentru calcularea bugetului dvs. optim.

Un lucru este cert, o dată cu revenirea la munca în regim fizic, șansele unor tragedii pe drumurile se multiplică.

Trucul prin care se obțin cele mai ieftine asigurari RCA

Pint.ro – broker de asigurari vă arată cum puteți obtine polita RCA la un preț potrivit bugetului dvs. Puteți accesa site-ul pentru a utiliza unealta cea mai importantă pentru a economisi timp și pentru a ajunge mai simplu la oferta ideală pentru dvs: un calculator RCA. Tot ce trebuie să faceți este să completați un formular online, iar sistemul vă va pune la dispoziție toate ofertele care vi se potrivesc în functie de datele dvs.

Calculatorul Pint.ro este rapid și eficient. Dacă întâmpinați probleme în obținerea de asigurare RCA online, atunci echipa vă va ajuta cu orice informații aveți nevoie și vă poate pune în legătură cu diverse companii de asigurari, acreditate de autoritatea de supraveghere financiara.

- Publicitate -

InstaSun, invenția 100% românească evaluată la 4 milioane de euro

Lansat pe piața locală în 2023, InstaSun este un dispozitiv care aplică automat și uniform ulei de protecție solară...

Comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori anul acesta

În prima jumătate a acestui an, comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori față...