40% dintre bucureșteni iau în considerare transformarea întregii locuințe sau cel puțin a unei camere, ca urmare a pandemiei.
Potrivit analizei Arcady Studio, 59% dintre bucureșteni au trecut deja printr-o transformare a spațiului în care locuiesc, din 2020 până în prezent.
Dintre respondenții la studiu, 54% sunt proprietari ai unui apartament sau ai unei case, iar restul de 46% locuiesc fie în chirie, fie cu părinții sau rudele apropiate.
Provocările bucureștenilor legate de locuința proprie, în pandemie: spațiu insuficient și nevoia de zone cu funcțiuni noi
Cea mai des menționată provocare legată de locuințele lor, în contextul pandemiei, se numără necesitatea de a avea mai mult spațiu (41%).
Urmează dorința de a avea spații cu funcțiuni noi (cum ar fi o zonă pentru work from home, un balcon sau o zonă exterioară amenajată – 34%).
Mai puțin menționate au fost dorința de a locui mai aproape de natură (11%), respectiv sentimentul de singurătate (5%).
Defectele locuințelor personale au devenit mai vizibile în pandemie
56% dintre cei chestionați au precizat faptul că au început să observe mai multe defecte în locuințele proprii, ca urmare a timpului petrecut acasă.
Fie că este vorba despre crăpături ale pereților, zgârieturi ale parchetului sau defecte de orice fel ale finisajelor, acestea au devenit mai evidente în perioada pandemiei.
42% dintre bucureșteni iau în calcul să apeleze la un arhitect de interior la următoarea amenajare
Percepția generală este că cei mai mulți dintre respondenți s-ar putea descurca singuri atunci când vine vorba despre amenajarea propriilor locuințe.
Totuși, 42% dintre cei chestionați declară că ar apela la un arhitect de interior pentru o amenajare următoare.
De asemenea, majoritatea afirmă că și-ar transforma și mai puternic spațiile pe care le locuiesc, dacă ar avea bugete mai mari la dispoziție.