Majoritatea angajatorilor români (40%) au avut în vedere majorări salariale pentru a doua jumătate a acestui an, relevă studiul „Compensații și Beneficii 2022” realizat de Randstad.
Un procent de 39% din companii și-au propus să facă noi angajări, în ciuda situației economice, în timp ce 6% se așteaptă la o scădere a numărului de angajați, până la finalul anului.
În ce privește fluctuația personalului din prima jumătate a acestui an, acesta a fost mai mică de 15% în cazul majorității respondenților și numai 4% au raportat un nivel de peste 46%.
11% din angajatori consideră că salariile din compania lor sunt mai mari față de cele oferite de competiție, majoritatea (64%) estimează că acestea sunt la nivelul celor din companiile concurente iar 17% apreciază că salariile sunt mai mici față de alte firme.
Top 5 beneficii oferite de angajatori
În topul beneficiilor oferite de angajatorii din țara noastră în semestrul al doilea al acestui an se situează:
- Beneficiile suplimentare (precum Benefit, Esx, Edenred, Sodexo) – 84%,
- Asigurările medicale – 81%,
- Posibilitatea de a lucra de acasă – 76%,
- Bonusurile – 65%,
- Decontarea transportului – 51%.
Mai mult, în 71% din companii, mașina de companie face parte din pachetul de beneficii, acolo unde este specificul funcției justifică acest lucru. Trebuie notat că doar 8% din angajați sunt mulțumiți cu ceea ce primesc în prezent.
Printre beneficiile pe care companiile le au în vedere pentru introducerea în pachetul salarial în viitorul apropiat se regăsesc asigurările de viață (7% din respondenți) și sprijin financiar oferit o dată, ca urmare a creșterilor prețurilor la utilități (6%).
Ce beneficii extra-salariale își doresc angajații români
Respondenții studiului Randstad au declarat că își doresc creșteri salariale de peste 16%, ca urmare a contextului economic din acest an.
În privința beneficiilor, peste jumătate din angajați (57%) își doresc să primească cel de-al 13-lea salariu, care nu se regăsește la acest moment în lista primelor 5 beneficii oferite de angajatorii din România.
Următorul cel mai dorit beneficiu este asigurarea de viață și de sănătate (33%), iar proape o treime din angajați și-ar dori o creștere a valorii pachetului de combustibil decontat, în timp ce 41% ar aprecia decontarea de 100% a costurilor cu combustibilul.