Peste jumătate dintre investițiile imobiliare locale sunt în faza premergătoare construcției

Mai mult de jumătate din investițiile imobiliare din România (57%) sunt în faza premergătoare construcției – obținerea autorizațiilor de construire, arată datele IBC Focus.

Aproape 2.000 de ansambluri sunt în faza de construcție în prezent, reprezentând 28% din proiectele analizate. Aceasta cuprinde 6.403 șantiere pentru construcția de blocuri și ansambluri rezidențiale.

Cum majoritatea investițiilor din rezidențial urmează să înceapă în anul 2023 sau cel târziu în 2024, rămâne de văzut care va fi evoluția pieței de construcții.

În contextul actual există semne mari de întrebare legate de inflație, prețul materialelor de construcții, precum și de efectele scumpirii creditării în România.

Totuși, optimist este faptul că 13% din ansamblurile noi aflate în faza de construcție sunt sold out încă înainte de a fi finalizate.

Ce fel de investiții țintesc dezvoltatorii imobiliari

Trei sferturi (76%) dintre proiectele imobiliare din România au regimuri de înălțime de maxim 4 etaje, iar la nivel național sunt 439 de proiecte rezidențiale ce au minim 10 etaje.

Top 5 orașe în care se construiesc cele mai înalte clădiri rezidențiale sunt București (175 proiecte) Constanța (42 proiecte), Brașov (35 proiecte), Iași (33 proiecte), Timișoara (27 proiecte).

Interesant este că municipiul Cluj-Napoca nu se poziționează în acest top, deși apare pe prima poziție în clasamentul celor mai scumpe apartamente din România.

CITEȘTE ȘI: Cât de mulțumiți sunt românii de spațiul în care locuiesc?

- Publicitate -

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...

Jocuri de cărți iubite de toți jucătorii

Cărțile de joc sunt sursa multor distracții, dar și competiții. De-a lungul timpului, oamenii au creat o sumedenie de...