Peste 50% dintre români merg la birou în fiecare zi

Dintre persoanele intervievate de Skanska, în martie 2020, în timpul primului val al pandemiei, 39% dintre acestea mergeau zilnic la birou.

În prezent, procentul acestora a crescut la 49%. În Romania, procentele se situează de la 38% în martie 2020 la 51% în prezent.

Mersul zilnic sau aproape zilnic la birou este mai frecvent în rândul persoanelor care lucrează în echipă sau a celor care acasă împart spațiul de lucru cu ceilalți.

Angajații din toate țările chestionate menționează faptul că cele mai mari avantaje ale revenirii la birou sunt reprezentate de abilitatea de a menține echilibrul dintre viața profesională și viața personală, dar și posibilitatea conversațiilor “face-to-face” cu colegii de echipă.

Studiul Skanska a fost realizat în patru țări din Europa Centrală și de Est – Polonia, Republica Cehă, România și Ungaria.

Lipsa separării casă-muncă, cel mai mare dezavantaj

Lipsa unei separări clare între muncă și casă este văzută ca fiind de departe cel mai mare dezavantaj de a lucra de acasă (mai mult de 40% dintre respondenți spun asta).

Viața socială limitată și monotonia reprezintă alte dezavantaje atunci când lucrăm de acasă.

Fiecare a patra persoană se plânge de costurile crescute ale facturilor și ale întreținerii casei, dar și de lipsa echipamentelor și a infrastructurii de care dispuneau la birou.

Aproximativ 1/3 dintre respondenți declară că le lipsește posibilitatea de a lucra de la birou.

În România, această dorință este chiar mai mare, aproape jumătate dintre românii din studiu au spus că resimt nevoia de a lucra de la birou.

Fără birou, fără conexiune

Oamenii care au copii mici sunt mult mai predispuși în a se plânge de limitările desfășurarii lucrului de acasă față de posibilitățile oferite într-un spațiu de birouri.

Angajații care lucrează în echipă merg la birou mult mai des.

Conform studiului, dintre respondenții care au declarat că merg zilnic la birou, 68% lucrează în echipă.

De asemenea, ei sunt de părere că munca de acasă este mai puțin eficientă, lipsa discuțiilor „face-to-face” fiind mult mai des menționată ca un dezavantaj al biroului de acasă în România comparat cu alte țări (37% pentru RO, față de 30% pentru CEE).

Peste 50% din toți respondenții din România merg la birou în fiecare zi

În România, procentul de persoane care au lucrat de acasă în primul val al pandemiei a scăzut semnificativ în ultima perioadă, iar numărul persoanelor care merg zilnic la birou a ajuns la 51%.

Confortul mintal al lucrului de la birou este foarte apreciat de către angajații din CEE care au copii (aproape 1/3 din totalul de 19%) dar și de persoanele care trebuie să împartă o cameră acasă cu copiii lor (45% din totalul de 19%) .

Siguranța ca o tendință cheie în revenirea la birou în 2021

Conform studiului, 57% dintre respondenți consideră că certificarea WELL Health-Safety Rating a clădirilor le-ar influența sentimentul de siguranță în a lucra la birou, iar în România, acest procent este chiar mai ridicat, ajungând la 64%.

- Publicitate -

Netflix domină piața de streaming locală. Cum se clasează competitorii

Românii iubesc Netflix, platforma americană de streaming fiind lider după numărul de abonați în țara noastră, cu o cotă...

Aproape 1 milion de persoane cu dizabilități erau înregistrate la finalul anului 2023

La finalul anului 2023 a fost înregistrat un număr de 923.578 persoane, dintre care 98,28% (907.715 persoane) care se...