Peste 50% dintre români merg la birou în fiecare zi

Dintre persoanele intervievate de Skanska, în martie 2020, în timpul primului val al pandemiei, 39% dintre acestea mergeau zilnic la birou.

În prezent, procentul acestora a crescut la 49%. În Romania, procentele se situează de la 38% în martie 2020 la 51% în prezent.

Mersul zilnic sau aproape zilnic la birou este mai frecvent în rândul persoanelor care lucrează în echipă sau a celor care acasă împart spațiul de lucru cu ceilalți.

Angajații din toate țările chestionate menționează faptul că cele mai mari avantaje ale revenirii la birou sunt reprezentate de abilitatea de a menține echilibrul dintre viața profesională și viața personală, dar și posibilitatea conversațiilor “face-to-face” cu colegii de echipă.

Studiul Skanska a fost realizat în patru țări din Europa Centrală și de Est – Polonia, Republica Cehă, România și Ungaria.

Lipsa separării casă-muncă, cel mai mare dezavantaj

Lipsa unei separări clare între muncă și casă este văzută ca fiind de departe cel mai mare dezavantaj de a lucra de acasă (mai mult de 40% dintre respondenți spun asta).

Viața socială limitată și monotonia reprezintă alte dezavantaje atunci când lucrăm de acasă.

Fiecare a patra persoană se plânge de costurile crescute ale facturilor și ale întreținerii casei, dar și de lipsa echipamentelor și a infrastructurii de care dispuneau la birou.

Aproximativ 1/3 dintre respondenți declară că le lipsește posibilitatea de a lucra de la birou.

În România, această dorință este chiar mai mare, aproape jumătate dintre românii din studiu au spus că resimt nevoia de a lucra de la birou.

Fără birou, fără conexiune

Oamenii care au copii mici sunt mult mai predispuși în a se plânge de limitările desfășurarii lucrului de acasă față de posibilitățile oferite într-un spațiu de birouri.

Angajații care lucrează în echipă merg la birou mult mai des.

Conform studiului, dintre respondenții care au declarat că merg zilnic la birou, 68% lucrează în echipă.

De asemenea, ei sunt de părere că munca de acasă este mai puțin eficientă, lipsa discuțiilor „face-to-face” fiind mult mai des menționată ca un dezavantaj al biroului de acasă în România comparat cu alte țări (37% pentru RO, față de 30% pentru CEE).

Peste 50% din toți respondenții din România merg la birou în fiecare zi

În România, procentul de persoane care au lucrat de acasă în primul val al pandemiei a scăzut semnificativ în ultima perioadă, iar numărul persoanelor care merg zilnic la birou a ajuns la 51%.

Confortul mintal al lucrului de la birou este foarte apreciat de către angajații din CEE care au copii (aproape 1/3 din totalul de 19%) dar și de persoanele care trebuie să împartă o cameră acasă cu copiii lor (45% din totalul de 19%) .

Siguranța ca o tendință cheie în revenirea la birou în 2021

Conform studiului, 57% dintre respondenți consideră că certificarea WELL Health-Safety Rating a clădirilor le-ar influența sentimentul de siguranță în a lucra la birou, iar în România, acest procent este chiar mai ridicat, ajungând la 64%.

- Publicitate -

Început de an în forță pentru piața industrială și logistică. Cererea a crescut cu 30%

Piața industrială și de logistică a început promițător anul 2025, cu o suprafață închiriată de aproape 260.000 metri pătrați...

Chiriile solicitate de proprietari au rămas relativ stabile. Cele mai mari sunt în București

Chiriile solicitate de proprietari în luna aprilie au rămas relativ stabile față de luna martie (+1%), dar comparativ cu...