În ultimele 12 luni, 154 de clădiri din România au fost certificate conform standardelor BREEAM sau LEED, arată o analiză realizată de ADP green building.
Clădirilor certificate BREEAM li se adaugă 4 clădiri certificate LEED și 6 recertificări LEED. Dintre acestea, doar hala de producție P&Gâ Urlați este o clădire nouă.
Globalworth Square a obținut cel mai mare punctaj BREEAM din România în 2022 (99%), urmat de CTP Clubhaus, dotarea comunitară din parcul industrial CTPark Bucharest West (94,6%).
În clasamentul all-time, magazinul PENNY Otopeni este pe primul loc după punctajul BREEAM (99,4%), tot un magazin, Lidl, fiind pe locul secund cu un punctaj de 99,10%.
În ceea ce privește certificarea LEED, pe primul loc în 2022 se află clădirea de birouri Campus 6.1 din București (punctaj 88), fiind urmată de Green Court, tot din capitală, cu un punctaj de 84.
Cele mai multe clădiri certificate sunt din retail (59 de centre comerciale sau magazine alimentare), urmate de sectorul logistic (48 de clădiri de producție sau depozitare) și birouri (36 de clădiri certificate).
Dezvoltatorii cu cele mai multe clădiri certificate în 2022 rămân CTP, care au adăugat în acest an încă 36 de clădiri certificate BREEAM, ajungând la 99 de clădiri certificate BREEAM în România.
Sunt urmați de NHOOD, care au certificat 24 de clădiri, PENNY cu 20 de clădiri certificate, Mitiska REIM + Square 7 Properties cu 13 centre comerciale certificate și Globalworth cu 5 clădiri de birouri certificate BREEAM și LEED, respectiv Transilvania Construcții cu 5 clădiri certificate BREEAM.