Peste 130.000 mp de birouri s-au închiriat în prima jumătate a anului

Spațiile de birouri tranzactionate în prima jumătate a anului 2021 au depășit 130.000 mp, înregistrând o creștere de 17% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Relocările și deschiderea de noi linii de business au reprezentat 61% din această creștere, potrivit unui raport Avison Young.

Cererea de birouri pentru noi linii de business în București a crescut cu 80% față de anul trecut, atingând cel mai înalt nivel înregistrat din al doilea semestru al anului 2019.

Cei mai activi chiriași au fost companiile de servicii și cele de tehnologie și IT, în timp ce companiile din sectorul Medical & Farma au închiriat de patru ori mai mult spațiu.

Avison Young se așteaptă ca spațiile de birouri noi livrate să depășească 200.000 mp în cel de-al doilea semestru din 2021.

Interesant este că aproape două treimi din clădirile de birouri programate pentru livrare până la finalul anului sunt deja pre-închiriate.

Șase clădiri de birouri finalizate în capitală în primul semestru al anului

În primul semestru al anului, șase clădiri de birouri au fost finalizate în București, având o suprafață totală totală de aproximativ 80.000 mp.

Cele mai mari dintre acestea sunt ​​One Floreasca Tower, Campus 6.2 și Țiriac Tower.

Spațiile de birouri nou dezvoltate ar putea depăși 300.000 mp în 2021, astfel stocul modern de birouri ajungând până la 3,5 milioane mp.

În același timp, suprafața programată a fi dezvoltată în 2022 se preconizează a fi mai mică cu 60%, doar 115.000 mp de birouri fiind planificați pentru finalizare în 2022.

Gradul de neocupare a ajuns la 10,5%

La finalul celui de-al doilea trimestru al anului 2021, gradul de neocupare a clădirilor de birouri s-a ridicat la 10,5%, cu peste 30 de puncte de baza comparativ cu primul trimestru al anului.

Zona Barbu Vacarescu – Floreasca are un stoc de birouri vacante de aproximativ 7%, în timp ce în zona Centrală și de Est nivelul birourilor neocupate este de aproape 12%.

În zona Victoriei-Aviatorilor, gradul spațiilor de birouri vacante se apropie de 5%.

În ceea ce privește prețul chiriilor, nu s-au înregistrat modificări pentru spațiile de birouri de clasa A situate în București.

Prețul chiriei pe lună rămâne la 19 euro pe mp, iar în funcție de termenul de închiriere și de dimensiunea suprafeței închiriate, chiriile nete efective sunt mai mici cu 15 – 25%.

- Publicitate -

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud devine ATAC Hiper Discount

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud, situat pe bulevardul 1 Decembrie 1918, devine ATAC Hiper Discount by Auchan. Unitatea comercializează...

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...